Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Tidigare igångsättning i VGR

Publicerad: 25 oktober 2019, 12:08

Att tidigarelägga igångsättningar från 42 till 41 fullgångna graviditetsveckor är ett ämne som diskuteras friskt.

Foto: Thinkstock

Snart ändrar Västra Götalandsregionen sina rutiner för när en förlossning ska sättas i gång. Men den tidigarelagda gränsen förväntas bli en utmaning för vården.


Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Att tidigarelägga igångsättningar med en vecka – från 42 till 41 fullgångna graviditetsveckor – har stått i fokus sedan flera av landets förlossningskliniker ska ha tagit del av preliminära studieresultat som talar för att ett sådant koncept skulle vara säkrare för bebisen och mamman. Dagens Medicin har tidigare rapporterat om detta och den aktuella svenska studien som kallas Swepis.

Resultaten i sin helhet är ännu inte kända eftersom forskarna inte vill diskutera sina fynd innan publicering. Studien förväntas att publiceras i en vetenskaplig tidskrift runt den 23 november, berättar Ulla-Britt Wennerholm som är överläkare på kvinnokliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och en av de ansvariga forskarna för Swepis.

Trots detta har Falu lasarett redan tidigarelagt gränsen för när en förlossning ska initieras, och nu följer alltså sjukhusen i Västra Götalandsregionen efter. Planen är att de nya rutinerna ska börja gälla vid årsskiftet, berättar Nils Crona, verksamhetschef för förlossningsvården vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, för P4 Göteborg.

Men de ändrade rutinerna blir en utmaning för vården eftersom konceptet bäddar för fler igångsättningar. I nuläget behöver cirka 2 000 kvinnor sättas i gång årligen vid Sahlgrenska, och den siffran förväntas öka med ytterligare 1 200 förlossningar när gränsen flyttas fram till graviditetsvecka 41, enligt uppgifter till Vårdfokus.

Nils Crona uppger för P4 Göteborg att det finns planer på att anställa fler barnmorskor och läkare för att klara av det nya uppdraget.

Relaterat material

Blickar riktas mot avbruten förlossningsstudie

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev