Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Tog bort livmoder utan samråd

Publicerad: 13 oktober 2015, 12:24

En läkare som opererat bort en kvinnas livmoder utan att informera om det får kritik av Ivo.


Kvinnan har lämnat in ett klagomål enligt patientsäkerhetslagen efter att ha fått sin livmoder bortopererad när hon var nedsövd för att få sin livmodertapp upphöjd. Operationen gjordes vid en gynekologmottagning på ett sjukhus i Västsverige för några år sedan.

Patienten skriver i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att hon önskar att hon hade fått vara delaktig i beslutet, samt att hon därefter kände sig kränkt vid återbesöket då läkaren bland annat diskuterade samlivsfrågor.

Kvinnan skulle opereras eftersom hon hade gynekologiska smärtor, troligen efter en tidigare cancerbehandling. Hon ömmade kraftigt från livmodertappen och läkaren som gjorde den medicinska bedömningen berättade att hon troligen skulle kunna bli hjälpt av hysterektomi, det vill säga att ta bort livmodern, men att han inte rekommenderade det på grund av risken för att det fanns sammanväxningar som kunde göra detta till en riskfylld operation.

Vid operationen upptäckte dock läkaren att det gick att ta bort livmodern och beslutade sig för att också göra det.

Sjukhuset beklagar i sitt yttrande att det förekommit ett informationsgap mellan den information som patienten fick och det patienten tagit till sig. Ärendet registrerades som en avvikelse för spridning till personalen för att belysa vikten av den preoperativa informationen.

Ivo konstaterar i sitt beslut att det inte fanns någon överenskommelse om att ändra operationsplanerna under operationen. Patienten borde ha fått information, innan operationen, om att livmodern skulle opereras bort om det fanns en sådan möjlighet. I annat fall borde man ha avstått från att göra en hysterektomi.

Ivo bedömer dock att ingreppet har skett enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

Inspektionen finner skäl att kritisera läkaren på grund av bristande information.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev