Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Tonåringar nekas preventivmedel

Publicerad: 1 april 2015, 06:12

Foto: Photos.com

Flera apotek nekar flickor i yngre tonåren att hämta ut p-piller och andra preventivmedel, skriver RFSU:s tidskrift Ottar.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Enligt barnmorskor som tidningen varit kontakt med hänvisar apoteken ofta till FASS och menar att preventivmedlen bara är testade på personer över 18 år. Men väldigt få läkemedel testas på barn och unga, det är inget som är specifikt för preventivmedel.

Marta Hansson Bocangel är barnmorska och arbetar på LAFA, enheten för sexualitet och hälsa vid Stockholms läns landsting. Hon ser en koppling mellan apotekens agerande och skärpningen av sexualbrottslagen som trädde i kraft den 1 april 2005.

– Det började hända något när sexualbrottslagen skärptes. Det skapades ett utrymme för att ha åsikter i moraliska frågor, kring vem som ska ha sex och inte, vilket är problematiskt.

Enligt lagen ska allt sexuellt umgänge med barn under 15 år bedömas som våldtäkt eller sexuellt utnyttjande av barn. Lagstiftarna införde dock en regel om att när två unga som är nära varandra i ålder båda samtycker till sex ska inget åtal väckas.

Ottars granskning omfattar apotek från olika kedjor. Flera uppger att de bara handlar enligt regelverket.

Johan Waller på Sveriges Apoteksförening säger att farmaceuternas uppgift är att se till att recepten är korrekta och att patienterna kan använda sina läkemedel korrekt.

– Det finns lagstiftning och riktlinjer som reglerar farmaceuternas arbete. Det är det som ska styra utlämning och inget annat, säger han till Ottar.

Relaterat material

Kritik mot nya receptkrav för p-medel till unga

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev