torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Toppolitiker i VGR stödjer barnmorskornas krav

Publicerad: 18 november 2021, 12:15

”En kvinna i aktiv förlossning per barnmorska, det är ett fullt rimligt krav att ställa och någonting vi ställt oss bakom”, säger Pär Lundqvist (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsens i Västra Götalandsregionen, till Radio P4 Göteborg. Genrebild.

Foto: Peter Wahlström, Getty Images

Efter en manifestation för barnmorskorna i Göteborg i tisdags kväll, ställer sig regionledningen bakom flera av kraven.

Ämnen i artikeln:

FörlossningskrisenVästra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhusetVårdförbundetSineva RibeiroToppnyheter Kvinnohälsa

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


– En kvinna i aktiv förlossning per barnmorska, det är ett fullt rimligt krav att ställa och någonting vi ställt oss bakom, säger Pär Lundqvist (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsens i Västra Götalandsregionen, till Radio P4 Göteborg.

I barnmorskornas krav finns dock inte ordet ”aktiv” med, utan kravet lyder en barnmorska per födande kvinna.

Läs också: Barnmorskestudenter skriver protestbrev till socialministern 

Protesterna mot arbetsmiljön sprider sig bland landets barnmorskor. I Västra Götaland har Östra sjukhuset i Göteborg, en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset, den värsta situationen. Bara i år har 58 barnmorskor sagt upp sig därifrån. 

– På en av fyra förlossningsenheter har vi en bemanningssituation som är i balans men jag ser stora utmaningar när det gäller Östra sjukhuset, där måste vi mer aktiva, säger Per Lundqvist till Radio P4. 

Liksom i Stockholm ställer barnmorskorna även kravet på högst fyra familjer per barnmorska i eftervården. Ett annat är att barnmorskor ska få vara med i beslutande organ.

På manifestationen på Gustav Adolfs torg deltog bland andra Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, som till övriga deltagares jubel ropade ut i högtalarsystemet att ”Barnmorskor är ett av världens viktigaste yrke”, beskriver Göteborgs-Posten. 

Tidigare under tisdagen genomfördes en manifestation för förlossningsvården i Stockholm.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev