onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Transkvinna nekades bröstoperation - diskriminering enligt DO

Publicerad: 2 februari 2021, 07:53

Transkvinnan anmälde kliniken för diskriminering sedan den avbokat hennes besök för implantatbyte.

Foto: Getty Images

Det var diskriminering att neka en transkvinna konsultation för en bröstoperation och avboka hennes besök, enligt Diskrimineringsombudsmannen.

Ämnen i artikeln:

I korthet

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Transkvinnan hade fått en kapselbildning i ena bröstet och ville byta ut sina implantat, enligt Dagens Juridik, som redogör för fallet. När kvinnan ringde kliniken och berättade att hon var transperson fick hon svaret att det inte var några problem. Efter att hon fyllt i en hälsodeklaration konstaterades också att det inte fanns några hinder för operationen.

Bara ett par dagar senare ringde dock receptionisten upp och sa att kirurgerna inte ville genomföra operationen eftersom de saknade kunskap för att kunna byta ut implantaten.

Kvinnan var övertygad om att hennes sexuella läggning, kön eller könsöverskridande identitet eller uttryck låg till grund för det ställningstagandet och anmälde kliniken till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

DO diskuterar skillnaden mellan estetisk plastikkirurgi och rekonstruktiv kirurgi och hänvisar till Högsta förvaltningsdomstolens bedömning att medicinska åtgärder som utförs för att till exempelvis skydda, upprätthålla eller återställa människors hälsa, är att anse som sjukvård.

Utredningen visade att kliniken hade tillgång till erfarna läkare som visst hade kunnat ta emot kvinnan för konsultation. 

När DO beslutat att det rörde sig om diskriminering och att gå vidare med fallet, erkände kliniken att den inte utför bröstoperationer på personer som är födda som män biologiskt men gjorde upp i godo med kvinnan, enligt DO:s presstjänst. Därmed gick fallet aldrig vidare till domstol. 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev