fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Tufft men acceptabelt sommarläge inom förlossning

Publicerad: 2 augusti 2017, 10:58

Foto: Thinkstock

Stockholm har haft stora problem, men trots en tuff situation betecknas läget ändå som acceptabelt på många håll i landet inom förlossningsvården.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingVästerviks sjukhusOskarshamns sjukhus

I Stockholm har förlossningsvården fått gå in med extraordinära åtgärder under sommaren. I den senaste, tolfte sommarrapporten beskrivs läget inom förlossningsvården som mycket ansträngt. Sista veckan i juli föddes 628 barn i länet, den högsta veckonoteringen under en sommar. Hänvisningarna var trots det färre. I elva fall har andra län tagits till hjälp.

– Om det mot förmodan inte skulle finnas plats löser sjukhuset det åt föräldrarna. De behöver inte ringa runt själva och leta efter lediga platser. Ett samtal räcker, säger Johan Bratt, chefläkare Stockholms läns landsting på landstingets webb.

På andra håll i landet beskrivs situationen som tuff. Boende i Karlskoga med omnejd har fått resa till Universitetssjukhuset Örebro vid födslar. Kvinnokliniken där uppger att arbetsbelastningen har varit hög. Fler förlossningar har skett den här sommaren än motsvarande period i fjol.

– Jag tycker att vi klarat av sommaren bra. Det här året har vi ju en vana av sammanslagning, och även befolkningen känner bättre till i år att det är såhär, säger Lovisa Bergengren, tillförordnad enhetschef för kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset Örebro, till Sveriges Radio P4 Örebro.

Lena Arvidsson, som är verksamhetschef vid kvinnokliniken i Västervik, säger till Oskarshamns-Tidningen att sommaren har varit fullt acceptabel, bortsett från vissa tuffa dagar.

– Hittills har vi klarat oss hyggligt. Det beror på att vi har personal som ställer upp på ett väldigt fint sätt, säger hon till Oskarshamns-Tidningen.

Pensionerade barnmorskor har tagits in vid toppar, samtidigt som ordinarie personal har täckt upp för varandra och bemanningsbolag har anlitats.

På länssjukhuset i Kalmar uppger avdelningschefen EvaLi Lindström att situationen i stort sett är under kontroll. Enligt EvaLi Lindström har Kalmar BB ett väl fungerande samarbete med andra kliniker. Även här har man samarbetat där patienter har skickats till exempelvis Västervik.

– Just nu har vi det ganska drägligt, jag kan inte se att vi har samma kris här som i till exempel Stockholm. Absolut, ibland är det barnmorskor som är jättetrötta men på det stora hela löser vi verksamheten hela tiden, säger hon till Oskarshamns-Tidningen.

Relaterat material

Så ska Stockholm säkra sommarens förlossningar

Läkare och barnmorskor eniga om lösning mot personalflykt

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev