Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Tunga remissinstanser dömer ut tvångsvård av gravida

Publicerad: 11 augusti 2009, 08:50

Förslaget om att gravida med missbruksproblem ska kunna tvångsvårdas får kritik. En invändning är att det kan leda till att kvinnorna undviker sjukvården.


Det var i våras som socialdepartementet presenterade en promemoria om att gravida med missbruksproblem ska kunna omhändertas enligt lagen om vård av missbrukare, LVM. Syftet är att förhindra att deras ofödda barn utsätts för skador.

Flera av de remissinstanser som har tyckt till om förslaget under sommaren är kritiska. Kammarrätten i Stockholm anser att det kränker kvinnornas personliga integritet och att forskningen om hur fostret påverkas av alkohol är otillräcklig, skriver Svenska Dagbladet.

Även justitieombudsmannen Kerstin André anser att det vetenskapliga underlaget är otillräckligt. Hon befarar också att ett hot om tvångsvård kan leda till att gravida som har missbruksproblem undviker all kontakt med vården.

Stockholms läns landsting och Statens folkhälsoinstitut är däremot positiva till socialdepartementets förslag, skriver Svenska Dagbladet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev