Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Tusentals telefonsamtal ska rädda BB vid Mora lasarett

Publicerad: 14 augusti 2009, 14:27

Tusentals telefonsamtal ska rädda BB vid Mora lasarett

Foto: Foto: Photos.com

I ett sista desperat försök att rädda Mora BB har den politiska majoriteten fattat ett radikalt beslut: Varenda förlossningsläkare i hela Sverige ska ringas upp i förhoppning om att de vill jobba i Mora.


Ämnen i artikeln:

Mora lasarettLandstinget Dalarna

Under sommaren har Mora BB varit stängt och förlossningarna har tagits över av Falun. Och i onsdags meddelade verksamhetschefen för kvinnosjukvården i Dalarna att sommarstängningen förlängs till slutet av året.

Orsaken är svår läkarbrist, som trots fleråriga rekryteringsförsök inte har gått att lösa.

Nu har den s-ledda politiska majoriteten i Landstinget Dalarna gett länssjukvårdschefen Karin Stikå Mjöberg i uppdrag att rekrytera hela tio förlossningsläkare till Mora. Till sin hjälp ska hon ha ett bemanningsföretag, som får två veckor på sig att ringa upp varenda förlossningsläkare i Sverige och sondera intresset för att arbeta i Mora.

– Det är väl en 1 500 till 2 000 personer som ska ringas inom loppet av några dagar. Nu tar vi ett väldigt radikalt grepp, säger Ingalill Persson (s), landstingsråd i Landstinget Dalarna.

Mora BB har haft stora svårigheter att rekrytera enstaka läkare. Varför skulle det lyckas att nu plötsligt rekrytera tio stycken?

– Vi har tidigare bedrivit verksamheten med väldigt få läkare. Om tio läkare rekryteras löser vi arbetsmiljöproblem med jourbelastning, säger Ingalill Persson.

Vad ska ni locka med?

– Finns det läkare som är intresserade ska vi fortsätta diskussionerna med dem.

Vad gör ni om det inte finns intresserade läkare?

– Om vi har pratat med varenda läkare i hela Sverige och vi fortfarande inte kan lösa läkarbristen i Mora, då kommer det bara att finnas en förlossningsklinik i Dalarna. Och då får vi ta det beslutet ganska snart.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev