Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Två doser hpv-vaccin var inte sämre än tre

Publicerad: 22 november 2016, 12:19

Foto: AlexRaths

Två doser av ett vidareutvecklat vaccin mot hpv ledde inte till ett sämre immunsvar jämfört med tre vaccindoser, enligt en ny studie i tidskriften Jama.


Ämnen i artikeln:

Hpv-vaccinLäkemedel

Det är välkänt att infektioner med humant papillomvirus, hpv, kan orsaka livmoderhalscancer. I Sverige används bland annat vaccinet Gardasil, som skyddar mot fyra virusvarianter, där ett tvådosschema gäller för unga flickor. Och möjligtvis kan administreringen bli densamma för en vidareutvecklad version av vaccinet som riktas mot nio virusvarianter, Gardasil 9. Läkemedlet är godkänt men tillhandahålls ännu inte i Sverige.

Studien innefattade 1 518 barn och ungdomar från 15 länder. Både flickor och pojkar mellan 9 och 14 år fick två doser av vaccinet, med ett intervall på sex eller tolv månader. En kontrollgrupp bestående av tonåringar och yngre kvinnor mellan 16 och 26 år fick i stället tre vaccindoser under en halvårsperiod.

Det primära utfallsmåttet var att ta reda på om antikroppssvaret skiljde sig mellan grupperna en månad efter sista sprutan.

Enligt resultaten var två doser av vaccinet inte sämre än tre doser, skriver forskarna. Men vilken klinisk betydelse som fynden har behöver undersökas i framtida studier, påpekar de.

I en ledarkommentar till studien skriver tre läkare, verksamma vid den nationella folkhälsomyndigheten i USA, att få vaccindoser bäddar för att fler personer kommer att vaccinera sig. Det kan också leda till att fler länder inför ett vaccinationsprogram eftersom arbetsbördan minskar, menar de.

Studien pågick mellan 2013 och 2014, och är sponsrad av läkemedelsföretaget Merck & Co.

Läs mer i abstract:

Ole Erik Iversen med flera. Immunogenicity of the 9-valent HPV vaccine using 2-dose regimens in girls and boys vs a 3-dose regimen in women. Jama, publicerad online den 21 november 2016. Doi:10.1001/jama.2016.17615

Relaterat material

Hel årskurs sa nej till hpv-vaccin

Då kan pojkar erbjudas HPV-vaccination

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Hpv-vaccinLäkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev