Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Två foster opererade utanför livmodern

Publicerad: 13 mars 2002, 11:32

Under årets första månader har två mycket ovanliga operationer genomförts vid Karolinska sjukhuset i Solna. Två foster med andningshinder, som skulle ha avlidit om de fötts fram, har halvvägs ur livmodern opererats med sina mammor som hjärt-lungmaskin.


Det var vid ett ultraljud som en  gynekolog upptäckte att något var fel med det första fostret, som opererades i januari.  - Vi misstänkte någon form av cysta, men vi var inte säkra på vad det var förrän vi öppnade och tog ut barnet, berättar Rickard Kuylenstierna, verksamhetschef för öron-, näs- och halskliniken vid Karolinska sjukhuset.  Alla bilder: Karolinska sjukhuset"Alla bilder: Karolinska sjukhuset  Efter ett kejsarsnitt lyftes barnets huvud och en arm ut ur mammans livmoder. Barnet hade, precis som man misstänkte, en cysta i munnen och ett stort operationsteam stod berett att öppna luftvägarna.  - Allt måste gå fort eftersom det hela tiden var risk för att livmodern skulle dra ihop sig och livmoderkakan skulle släppa. Det skulle innebära att barnet inte skulle få något syre och därmed riskera hjärnskador, berättar Bengt Karpe, barnkirurg vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.  MR-bild. Det vita fältet är cystan."MR-bild. Det vita fältet är cystan.

För att kunna intubera barnet stack man först hål på cystan och tömde den på 25 milliliter vätska. Borttagandet av cystan skedde först dagen efter.  Smärtlindring en av svårigheterna  Hela förloppet, att skapa fri luftväg med barnet delvis ute och fortfarande beroende av blodcirkulationen via moderkakakan, tog 13 minuter och ett tiotal specialister var inblandade. Att smärtlindra barnet utöver anestesin via modern, för att kunna göra ingreppet, var en av flera svårigheter vid operationen.  Bara en gång tidigare har en liknande operation utförts vid Karolinska sjukhuset. Det var 1998 och det barn som opererades vid förlossningen var då det första barn som överlevt en sådan operation.  - Enligt min bedömning är de här tre operationerna mycket ovanliga och de enda som hittills gjorts i Europa, säger Rickard Kuylenstierna.

Det andra barnet, som opererades i februari, kom från Norge och hade både en cysta i munnen och ett lymfangiom, en tumör med lymfkärlen på halsen som utgångspunkt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev