Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Två sjukhus får diagnostisera embryon

Publicerad: 10 februari 2021, 12:25

I ett första steg av behandlingen sker en provrörsbefruktning, IVF.

Foto: Thinkstock

Sahlgrenska och Karolinska har fått klartecken för nationell högspecialiserad vård inom preimplantatorisk genetisk diagnostik.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetSahlgrenskaSahlgrenska universitetssjukhusetHuntingtons sjukdomIVFHögspecialiserad vård

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Enkelt förklarat går tekniken ut på att identifiera genetiska sjukdomar hos det växande embryot. Så kallad preimplantatorisk genetisk diagnostik, PGD, kan bli aktuell för par som har svåra genetiska sjukdomar i släkten. 

I ett första steg sker en provrörsbefruktning, IVF, då äggceller befruktas av spermier i laboratoriemiljö. Några dagar efter befruktningen avlägsnas en eller flera celler från varje växande embryo, och dessa celler analyseras molekylärgenetiskt. 

– Där analyserar vi för den aktuella sjukdomen och ser vilka embryon som bär på anlaget eller inte. Sedan väljer vi att gå vidare med friska embryon i IVF-processen. Det handlar inte om att avsluta någon graviditet på grund av diagnos av sjukdomen, utan om att påbörja graviditeten med vetskap att ett barn inte drabbas av aktuell sjukdom, säger Ann Thurin Kjellberg i ett pressmeddelande. Hon är universitetssjukhusöverläkare och verksam inom obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska. 

Några svåra ärftliga sjukdomar som kan upptäckas med tekniken är exempelvis Huntingtons sjukdom, som påverkar nervsystemet, eller Duchennes muskeldystrofi där kroppens muskler bryts ned.

Vid Sahlgrenska universitetssjukhuset behandlas cirka 70 par om året med PGD, och motsvarande siffra ligger på ungefär 100 par vid Karolinska. 

Karolinska universitetssjukhuset har också fått tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård inom fosterterapi. 

Relaterat innehåll

De vill bedriva högspecialiserad vård vid ryggmärgsskada
Högspecialiserad vård – så funkar det
Karlstad och Falun vill driva nationell endometriosvård

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev