Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Tvingades genomgå abort i bojor

Publicerad: 21 juni 2021, 10:54

En kvinna som satt häktad tvingades genomgå en planerad abort med midje- eller fotfängsel under övervakning av manlig kriminalvårdspersonal. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Justitieombudsmannen, JO, riktar nu allvarlig kritik mot Kronobergshäktet.


Ämnen i artikeln:

I korthetAbortvård

En kvinna som satt häktad tvingades genomgå en planerad abort med midje- eller fotfängsel under övervakning av manlig kriminalvårdspersonal. 

Kvinnan var intagen på häktet Kronoberg i Stockholm och genomgick den planerade sena aborten på ett sjukhus. Under stora delar av den två dagar långa sjukhusvistelsen var hon belagd med midje- eller fotfängsel.

Läs också: JO kritiserar psykiatrichef – men vill att lag ses över

Bevakningen av kvinnan sköttes mestadels av enbart manlig kriminalvårdspersonal som närvarade i rummet även under de mest integritetskänsliga momenten.

JO Katarina Påhlsson konstaterar flera svåra brister i hur häktet hanterade kvinnans sjukhusvistelse och planeringen inför den. Bland annat visste inte den tjänsteman som gjorde riskbedömningen inför vistelsen att kvinnan var gravid och skulle genomgå en abort.

JO ser mycket allvarligt på bristerna som lett till att kvinnan, när hon varit extra sårbar, fått utstå en betydligt mer ingripande övervakning och kontroll än vad som varit proportionerligt och motiverat.

Kriminalvården har också tidigare misslyckats i liknande situationer, konstaterar JO. 2019 riktades kritik mot häktet i Uppsala i ett liknande ärende. I beslutet konstateras att det är uppenbart Kriminalvården har mycket arbete att göra för att säkerställa att gravida intagna behandlas korrekt och humant.

JO påpekar att hon kommer att fortsätta att följa dessa frågor.

Beatrice Nordensson/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

I korthetAbortvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev