Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Typ 2-diabetiker kan ha ökad risk för fosterskador

Publicerad: 2 Februari 2007, 15:36

Gravida kvinnor med typ 2-diabetes kan ha en förhöjd risk att föda missbildade barn. Risken kan vara dubbelt så stor som för typ 1-diabetiker.


Varje år föder upp mot 400 diabetiker barn. Av dem är 10 till 15 procent typ 2-diabetiker.

Och troligen kommer de gravida typ 2-diabetikerna att bli allt fler, enligt Christian Berne, professor vid institutionen för medicinska vetenskaper på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han grundar sin misstanke på att kvinnor blir allt äldre när de föder sitt första barn, samtidigt som typ 2-diabetes kryper längre ned i åldrarna.

För samtliga diabetiker var risken för missbildningar 3,7 procent i Sverige under åren 1997 till 2001, vilket är två till tre gånger högre risk än för normalpopulationen. Men enligt Christian Berne är risken särskilt förhöjd för kvinnor med typ 2-diabetes. Det gäller både då kvinnorna jämförs med en normalpopulation och när de jämförs med typ 1-diabetiker.

– Det har rapporterats att särskilt missbildningar på hjärtat är vanligare vid diabetes hos mamman. Och när det gäller just typ 2-diabetes är risken dubbelt så stor att få barn med fostermissbildningar, jämfört med kvinnor med typ 1-diabetes, säger Christian Berne.

Gravida typ 2-diabetiker ovanliga
Han stöder sitt påstående på bland annat en dansk studie som publicerats i Diabetes Care, 2005;28 (2):323–8. Det vetenskapliga stödet för att typ 2-diabetiker oftare föder missbildade barn är dock splittrat.

– Det är fortfarande ovanligt med gravida typ 2-diabetiker. Studierna omfattar därför få personer, så resultaten kan bli olika. Då måste vi ta en varnande studie på allvar, anser Christian Berne.

Han tror att många mödrar med typ 2-diabetes har för hög blodsockerhalt under tidig graviditet, en välkänd risk för missbildningar.

– Den som får typ 1-diabetes insjuknar redan som barn eller i tonåren. Kvinnorna blir därför tidigt informerade om vikten av att vara rätt inställd med blodsockervärden redan i början av graviditeten, säger Christian Berne.

Vill se bättre information
Typ 2-diabetes uppträder i princip alltid efter 30 års ålder, vanligen senare i livet. Det kan betyda att kvinnan inte ordentligt känner till vikten av att planera sin graviditet. I planeringen kan till exempel en övergång till insulinbehandling vara ett sätt att normalisera glukosnivån redan före graviditeten, för att vara väl inställd vid dess början. Här kan primärvården, som vårdar många typ 2-diabetiker, förbättra sin information, anser Christian Berne.

Missbildningar hos barn till kvinnor med diabetes har dock gått ner den senaste tiden. Men enligt Christian Berne beror det troligen på det informationsarbete som utförts gentemot typ 1-diabetiker, eftersom typ 2-diabetiker står för en så liten del av graviditeterna.

Björn Nilsson, vice ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, anser att primärvårdens information till typ 2-diabetiker är god:

– Vi försöker drilla alla, både äldre och yngre patienter, att inse vikten av väl inställda blodsockernivåer.

Björn Nilsson har ingen förklaring till varför risken för missbildningar verkar vara högre för gravida typ 2-diabetiker.

– Jag har ingen teori om det. Men diabetes av typ 1 och typ 2 är delvis olika sjukdomar, eventuellt kan det finnas en förklaring där. Det här behöver studeras mer, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev