Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Ultraljud gav felaktig bild av missbildning

Publicerad: 3 oktober 2006, 08:14

Ultraljudsundersökningar lämnar oftast korrekt besked om eventuella missbildningar. Men det händer att graviditeter avbryts sedan en felaktig diagnos ställts vid en ultraljudsundersökning. Vid en senare obduktion av fostret bekräftas inte diagnosen


Svenska forskare från Akademiska sjukhuset i Uppsala samt Karolinska universitetssjukhuset och Södersjukhuset i Stockholm har gått igenom 328 fall där kvinnor valt att avbryta sin graviditet sedan en ultraljudsundersökning visat en dödlig eller allvarlig missbildning, till exempel ryggmärgsbråck.

Forskarna har jämfört den diagnos som misstänktes vid ultraljudet med den som sedan bekräftades vid en obduktion av fostret. Samtliga undersökningar var gjorda i Stockholm eller Uppsala mellan åren 1992 och 2003.

Det visade sig att i 299 fall var diagnosen som lämnades vid ultraljudsundersökningen korrekt. Det motsvarar 91,2 procent av alla de undersökta fallen.

I ytterligare 23 fall bekräftades inte diagnosen vid obduktionen. Men i stället hittades andra svåra missbildningar, som var minst lika allvarliga som de som misstänktes vid ultraljudsundersökningen. Denna grupp utgjorde 7 procent av de undersökta fallen.

Men i sex fall, vilket motsvarar 1,8 procent av gruppen, visade sig fostrets missbildning vara mindre allvarlig än vad som misstänkts vid ultraljudsundersökningen.
- I ett fall var avvikelsen minimal, utan stor betydelse för framtida livskvalitet, säger Ove Axelsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet.

Forskarna drar slutsatsen att det händer att kvinnor avbryter sina graviditeter sedan de fått ett felaktigt diagnostiskt besked om missbildning efter en ultraljudsundersökning. Därför efterfrågar Ove Axelsson nya rutiner kring ultraljudsundersökningar som visar en allvarlig missbildning.

I dag gör en barnmorska den första undersökningen, som följs upp av en läkare om någon avvikelse upptäckts. Ove Axelsson vill gärna se att ytterligare en läkare bekräftar avvikande fynd.
- Den kvinna som får sådan här information reagerar mycket starkt. Och ofta kommer beskedet nära graviditetsvecka 18, som är den sista då kvinnan själv får fatta beslut om att avbryta sin graviditet. Därför vill kvinnan ofta göra det så snart som möjligt, beskriver Ove Axelsson.

Hans budskap är att trots den pressade situationen försöka förmå kvinnan att avvakta en andra undersökning, gjord av läkare.

Av studien framgår även att de misstag som gjordes vid ultraljudsundersökningarna var lika vanliga i början av den studerade perioden som i slutet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev