Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Unga européer drogar strategiskt för sexuella ändamål

Publicerad: 9 maj 2008, 14:49

Unga européer drogar strategiskt för sexuella ändamål

Att alkohol och drogmissbruk ökar sexuella riskbeteenden är välkänt. Enligt en ny brittisk studie väljer många unga medvetet att dricka mycket eller att använda droger med olika sexuella syften.


I studien, som publicerats i BMC Public Health, har 1 314 ungdomar och unga vuxna i nio europeiska städer fyllt i frågeformulär om sina alkohol-, drog- och sexvanor. Deltagarna var mellan 16 och 35 år och besökte regelbundet barer och nattklubbar.

 Nästan tre fjärdedelar uppgav att de använde cannabis och över en fjärdedel hade använt kokain eller ecstasy.

BMC Public Health 2008; 8: 155 

Relativt många av deltagarna rapporterade strategiskt användande av olika droger för att uppnå olika sexuella ändamål.

 Till exempel uppgav 28,6 procent av dem som drack alkohol att de gjorde det för att underlätta sexuella kontakter och 26,2 procent av dem som använde kokain att de gjorde det för att förlänga sexakten.

 Studiedeltagare uppgav också att de använde droger som kokain och cannabis för att förstärka upphetsning och känsel.

 Forskarna skriver att den roll som drogerna spelar för sexuella aktiviteter kan vara ett starkt skäl för individer att fortsätta använda droger. Detta samtidigt som de som använder alkohol och droger oftare har flera olika partners och oskyddat sex och därmed  riskerar att drabbas av sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter.

 Information om och åtgärder mot drogmissbruk och sexuellt riskbeteende bör därför utformas med medvetenhet om kopplingen mellan de båda områdena, argumenterar de.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev