Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Universitet satsar brett på kvinnors psykiska hälsa

Publicerad: 16 december 2019, 10:10

Uppsala universitet startar ett tvärvetenskapligt centrum för kvinnors psykiska hälsa. I början av nästa år ska 16 doktorandprojekt utlysas.


Bakgrunden till centrumet är ett nätverk av seniora forskare från universitetens olika vetenskapsområden.

– Det finns i dagsläget ett nätverk med ett 50-tal framgångsrika forskare från olika vetenskapsområden som är intresserade av de här frågorna. Initiativtagarna till centrumbildningen har en lång bakgrund av samarbeten inom forskningsområdet, berättar Agneta Skoog Svanberg, biträdande föreståndare för centrumet.

Nätverket och en tvärvetenskaplig forskarskola blir kärnan i centrumet som heter Women’s Mental Health during the Reproductive lifespan, Womher.

Agneta Skoog Svanberg är själv barnmorska och professor i reproduktiv hälsa. Hon ser psykologiskt stöd som en viktig aspekt vid exempelvis assisterad befruktning och förlossningar.

– Det är uppenbart för oss som jobbar kliniskt att psykisk hälsa är en viktig del när det gäller både hälso- och sjukdomstillstånd, säger hon.

Centrumets övergripande syfte är att få fram evidensbaserad kunskap som ska ge en bra grund för viktiga beslut inom samhälle och arbetsliv. Komplexa frågor ska belysas ur olika perspektiv och Uppsala universitetets rektor ser satsningen som långsiktig.

– Såvitt vi känner till finns det inget liknande som har den här vetenskapliga bredden och den forskningsinriktningen som vi ska ha, inte heller har vi funnit något liknande internationellt, säger Agneta Skoog Svanberg.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev