Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Uppgifter om abortresor till svenska sjukhus ifrågasätts

Publicerad: 23 februari 2009, 15:41

Ett utbrett fenomen eller något extremt sällsynt? Åsikterna om norska och danska kvinnors påstådda abortresor till Sverige går isär.


Förra veckan rapporterade Dagens Medicin om en kvinna gjort abort två gånger för att hon bar på foster av flickkön. Nu kommer uppgifter om flera liknande fall.

Kvinnor i Norge och Danmark får veta fostrets kön först efter vecka 12, när tiden för fri abort har gått ut i dessa länder. Sverige tillåter däremot abort utan någon utredning fram till vecka 18. Enligt organisationer i Norge och Danmark händer det därför att norska och danska kvinnor åker till Sverige och gör abort efter att ha fått veta att de väntar en flicka.

– Vi vet att det förekommer eftersom personer har berättat det för oss, säger Sissel Rogne, direktör vid Bioteknologinämnden i Norge, till Svenska Dagbladet.

Svenska sjukhusföreträdade som Dagens Nyheter har pratat med ställer sig däremot frågande till uppgifterna.

– Enligt min uppfattning är det extremt sällsynt att någon avbryter en graviditet av det skälet. Dessutom förstår jag inte hur sjukhuspersonalen skulle kunna känna till anledningen till att någon vill göra abort före 18:e veckan, säger Lil Valentin, chef för ultraljudsavdelningen på universitetssjukhuset Mas i Malmö, till tidningen.

Relaterat material

Kvinna aborterade foster av flickkön

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev