Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Uppsala tar betalt för kub-test

Publicerad: 10 juli 2014, 07:15

Foto: Thinkstock

Det är stor skillnad mellan olika landsting på om gravida kvinnor erbjuds fosterdiagnostik för att bland annat upptäcka Downs syndrom.


Med ett så kallat kub-test kan man i ett tidigt skede av graviditeten ta reda på sannolikheten för att fostret har en kromosomrubbning. Kub-testet är en kombination av ett biokemiskt test i form av blodprov som mäter hormoner, och ultraljud som bland annat undersöker tjockleken på fostrets nacke (NUPP). Testet minskar behovet att göra fostervatten- eller moderkaksprov och minskar därmed risken för missfall.

Mindre än hälften av alla kvinnor som årligen blir gravida bor i landsting som erbjuder så kallad kub-testning till alla. Övriga kvinnor bor i landsting som har en åldergräns för testet eller inte erbjuder det alls, utan bara fostervattenprov, skriver Upsala Nya Tidning och hänvisar till en kartläggning i den vetenskapliga tidskriften Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica.

­– Den ojämlika tillgången till tidig fosterdiagnostik står i strid med rättviseprincipen och den lagstadgade rätter till likvärdig vård, anser Charlotta Ingvoldstad, forskare och genetisk vägledare vid Uppsala universitet.

Uppsala län landsting skiljer sig från alla andra landsting genom att ta betalt för kub-testet, konstaterar UNT. En kvinna på 35 år eller över betalar 300 kronor. En yngre kvinna får stå för hela kostnaden själv: 1 500 kronor.

Läs abstract här:

Charlotta Ingvoldstad med flera. Implementation of combined ultrasound and biochemistry for risk evaluation of chromosomal abnormalities during the first trimester in Sweden. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, publicerad online 27 juni 2014. DOI: 10.1111/aogs.12445

Relaterat material

 KUB-test gav fler aborter

Kub-test

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev