söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Utlandsfödda i större fara vid graviditet

Publicerad: 17 mars 2014, 14:02

En ny avhandling visar att risken för dödsfall bland kvinnor i samband med graviditet och förlossning i Sverige är olika beroende på om kvinnan är svensk- eller utlandsfödd.


Annika Esscher är specialist i gynekologi och obstetrik vid på kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon har i sin forskning sett att brister i vården i Sverige oftare drabbar kvinnor som är födda i låginkomstländer än kvinnor födda i Sverige. Bristande kommunikation kan vara en anledning. Totalt har Annika Escher granskat 75 journaler mellan åren 1988 till 2010, som gäller svenska fall av mödradödlighet.

Avhandlingen visar att kommunikationsproblem ibland orsakade senare diagnostik och behandling, vilket kan ha bidragit till dödsfallet.

– Det fanns ett samband mellan den högre risken för mödradöd och kommunikationsproblem. I flera av de dödsfall som inträffade bland kvinnor som inte talade svenska hade inte professionell tolk använts, och detta orsakade ibland fördröjningar i diagnostik och behandling som kunde ha bidragit till det tragiska utfallet, säger Annika Esscher i ett pressmeddelande.

Hon hoppas att studien ska leda till en bättre vård för den enskilda kvinnan.

I genomsnitt dör sex kvinnor per år i Sverige i samband med graviditet och förlossning.

Länk till avhandlingen Maternal Mortality in Sweden: Classification, Country of Birth, and Quality of Care

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev