Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Utredare: Nej till surrogatmödrar

Publicerad: 24 februari 2016, 07:08

Surrogatmoderskap ska inte tillåtas i Sverige, anser regeringens särskilda utredare. "Jag kan inte förstå det", säger Petra Ekenstierna, vars systrar erbjudit sig att bära hennes barn.


I nära tre års tid har lagman Eva Wendel Rosberg utrett huruvida altruistiskt surrogatmoderskap – det vill säga utan vinning för surrogatmodern – bör tillåtas eller ej.

I dag lämnar hon över sina slutsatser och förslag till justitieminister Morgan Johansson, och hennes svar är nej, rapporterar SVT Nyheter.

– Det viktigaste skälet till att vi inte vill tillåta surrogatmödraskap i Sverige är risken för att kvinnor utsätts för påtryckningar att bli surrogatmödrar. Det är ett stort åtagande och det innebär risker att genomgå en graviditet och en förlossning. Vi tror att även med en ordentlig prövning och ett starkt stöd till kvinnor så kan det aldrig uteslutas att det har föregåtts av ett tvång, säger Eva Wendel Rosberg till SVT.

För 32-åriga Petra Ekenstierna i Trelleborg är beskedet ytterligare ett bakslag i en flera år lång kamp att få barn tillsammans med maken Marcus.

– För mig är ju dörren rätt stängd ändå, så jag tar aldrig ut några förhoppningar i förväg. Men det är ju ändå någonting inom mig som alltid längtar och tänker "om", säger Petra Ekenstierna, som på grund av en sjukdom för fem år sedan inte kan få barn, till TT.

– I min värld stödjer Sverige just nu surrogatmödraskap i andra länder. Vi stödjer organhandel. Vi stödjer att folk åker till Indien och dit kvinnor är fattiga och utsatta och köper deras organ. I Sverige hade familjer kunnat ställa upp som inte får en enda krona utan gör det av ren kärlek.

Surrogatmoderskap är tillåtet i flera andra länder och i Sverige finns mer än hundra barn som kommit till genom surrogatarrangemang utomlands. Tidigare ansågs det i Sverige inte etiskt att använda en annan kvinna som medel för att lösa ett barnlöst pars problem – men för tre år sedan slog Statens medicinsk-etiska råd (Smer) fast att surrogatmoderskap bör vara tillåtet om inga pengar är inblandade.

Kvinnor som vill vara surrogatmödrar åt anhöriga bör ha möjlighet att själva råda över sina kroppar, ansåg Smer.

Men Eva Wendel Rosbergs analys är en annan.

– Smer tittade mer på de medicinsketiska principerna och gick inte in på de många komplicerade juridiska frågeställningar som ett surrogatavtal innebär. Vi har haft ett bredare perspektiv och verkligen tittat på de juridiska frågeställningarna som uppstår, säger hon till SVT.

Hennes utredning slår även fast att kommersiella surrogatarrangemang i utlandet bör motverkas – även om det blir svårt.

– Det närmar sig handel med kvinnor och det som vi inte vill att svenska kvinnor ska utsättas för, vill vi inte heller att kvinnor i fattiga länder ska utsättas för.

Frågan splittrar riksdagsblocken: KD och V är mot surrogatmödraskap, medan C och L är för så länge pengar inte är inblandat. Övriga partier har ännu inte tagit ställning, utan vill invänta utredningens slutsatser.

Surrogatmödraskap

■ Med surrogatmödraskap menas att en kvinna blir gravid och bär barnet åt någon annan. Efter förlossningen avsäger hon sig vårdnaden.
■ Surrogatmödraskap kan vara antingen partiellt eller fullständigt.
■ Vid partiellt surrogatmödraskap befruktas surrogatmoderns eget ägg av spermier från en av de tilltänkta föräldrarna, eller från en givare.
■ Vid fullständigt surrogatmödraskap förs ett befruktat ägg in och utvecklas i surrogatmoderns livmoder. Såväl ägg som spermier kommer från de tilltänkta föräldrarna eller från donatorer.
■ I dag är det inte tillåtet för sjukvården att ge assisterad befruktning i samband med surrogatmödraskap.

JOHANNES CLERIS/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev