fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Vaccin behandlade förstadier till cancer

Publicerad: 21 september 2015, 14:03

Foto: Thinkstock

I en klinisk studie läkte ett terapeutiskt vaccin ut hpv-relaterade förstadier till cancer hos nästan hälften av kvinnorna.

Ämnen i artikeln:

Hpv-vaccinLivmoderhalscancerVaccin

Globalt är cancer orsakad av humant papillomvirus vanligt. Det finns flera förebyggande vacciner mot humant papillomvirus, men de skyddar inte mot alla hpv-typer och i många länder är vaccinationstäckningen låg. Hpv-infektion kan leda till livmoderhalscancer, men oftare upptäcks förstadier till cancern. Dessa förstadier kan läka spontant, men det finns i dag inget sätt att på förhand veta vilka som kommer att göra det. Förstadierna behandlas ofta kirurgiskt, och ingreppen kan leda till minskad fertilitet.

Tidigare försök att utveckla en icke-kirurgisk behandlingsmetod har haft blandad framgång. I en ny fas 2-studie antyds att en vaccinkandidat mot förstadier till cancer orsakade av hpv-typerna 16 och 18 kan vara ett behandlingsalternativ.

Studien, som publicerats i tidskriften Lancet, var randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad. Nydiagnosticerade kvinnor som hade måttliga eller svåra förstadier till livmoderhalscancer, så kallade CIN2/3, fick antingen tre doser av vaccinet eller injektion med saltlösning. Efter 36 veckor hade förstadierna gått tillbaka helt eller delvis hos 48,2 procent av kvinnorna i gruppen som fick vaccinet jämfört med 30,0 procent i gruppen som fick placebo. Dessutom försvann alla spår av viruset hos fler kvinnor som fick vaccinet än hos de som fick placebo. Den vanligaste biverkningen var en reaktion vid injektionsstället, vilket var lika vanligt i båda grupperna.

I en kommentar till studien påpekas det att denna vaccinkandidat kräver ett test som visar att förstadierna orsakats av hpv 16 eller 18. Även om vaccinet är mindre effektivt än kirurgisk behandling skulle det kunna utgöra ett första behandlingsalternativ, och först om det inte fungerar skulle förstadierna kunna behandlas kirurgiskt, menar man i kommentaren.

Studien är finansierad av Inovio Pharmaceuticals.

Läs mer i abstract:

Cornelia Trimble med flera. Safety, efficacy, and immunogenicity of VGX-3100, a therapeutic synthetic DNA vaccine for targeting human papillomavirus 16 and 18 E6 and E7 proteins for cervical intraepithelial neoplasia 2/3: a randomized, double-blind, placebo-controlled phase 2b trial. Lancet, publicerad online 17 september 2015. Doi: 10.1016/S0140-6736(15)00240-8

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev