Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Vaccin ett bra kondylomskydd

Publicerad: 14 november 2012, 13:06

Unga flickor som vaccineras mot HPV får ett bra skydd mot kondylom. Den effekten verkar dock utebli om kvinnan är äldre vid första vaccinationen.


Ämnen i artikeln:

HPV-vaccinKondylomLäkemedel

För att utvärdera risken att smittas av HPV, humant papillomvirus, och effekten av HPV-vaccin, har Amy Leval, epidemiolog på Smittskydd Stockholm, gått igenom befolkningsregister, skickat ut enkäter och intervjuat unga kvinnor. Resultaten ligger till grund för hennes avhandling.

– Fler män än kvinnor behandlas årligen för kondylom i Sverige, men för kvinnor är smittan en större risk eftersom de kan få livmoderhalscancer. Därför ville jag se vilka praktiska effekter vaccinet har, säger Amy Leval.

Kondylom orsakas av en variant av HPV-virus och är, efter klamydia, den näst vanligaste könssjukdomen i Sverige. Från 2006 har flickor kunnat vaccinera sig mot HPV och ungefär 30 procent av tonårsflickorna har täckts in. I den åldersgruppen sågs mellan 2006 och 2010 en nedgång med upp till 30 procent av nya fall av kondylom. Bland män sågs ingen nedgång.

– Bland de flickor som är under 17 år när de vaccineras och får tre doser ses maximal effekt. Däremot bland äldre, som är över 22 år när de får första dosen, verkar vaccinet inte ha bra effekt på kondylom, säger Amy Leval.

Främsta orsaken till vaccination är dock att undvika HPV-relaterad livmoderhalscancer. Den effekten är det för tidigt att säga något om.

­– Nu när HPV-vaccinet erbjuds fritt till alla tonårsflickor kan vi förvänta oss att fler vaccinerar sig och att ännu färre får kondylom. Troligen kommer vaccinet att ha samma effekt på HPV-relaterad cancer, säger Amy Leval.

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev