Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Vaccinerade slapp cellförändringar

Publicerad: 6 oktober 2005, 14:22

En stor studie av vaccin mot humant papillomvirus visar att vaccinet ger ett skydd mot cellförändringar i livmoderhalsen, som på sikt kan leda till cancer.


Humant papillomvirus, HPV, kan orsaka cellförändringar i livmoderhalsen och dessa kan i sin tur leda till cancer. Vaccinföretaget Sanofi Pasteur MSD presenterar vid en konferens i San Fransisco i morgon lovande resultat av försök med företagets HPV-vaccin.

I en fas 3-studie på vaccinet ingår totalt 25 000 personer från 33 länder. I den delstudie som nu redovisas har 12 000 kvinnor i åldern 16 till 23 år ingått. Kvinnorna fick inte ha en HPV-infektion eller cellförändringar vid studiens början. Under en halvårsperioden fick de vid tre tillfällen antingen HPV-vaccin eller "vaccin" i form av placebo.

Vid en tvåårsuppföljning hade 21 kvinnor i placebogruppen utvecklat framträdande cellförändringar. I vaccingruppen hade inte en enda fått sådana förändringar.

Resultaten ger stöd för att vaccinet gav ett effektivt skydd mot förändringar, men hur effektivt är svårare att avgöra, eftersom det inte går att säga hur många av försökspersonerna som under prövotiden har utsatts för HPV-smitta under den tid som studien pågått.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev