Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Vaginal förlossning ökar risken för skador i underlivet

Publicerad: 25 januari 2013, 15:24

Jo, det blir svårare att hålla tätt. En ny avhandling gör upp med föreställningen om att vaginal förlossning inte ger mer inkontinens än kejsarsnitt på längre sikt.


En vanlig anledning till att kvinnor vill ha kejsarsnitt är att de vill undvika skador i underlivet. Men att snitten verkligen minskar risken för till exempel urin- och avföringsinkontinens på längre sikt är ifrågasatt.

­Det finns hypoteser om att det är graviditeten i sig som leder till bäckenbottenbesvär, liksom att övervikt, åldrande och andra riskfaktorer gör att skillnaden mellan förlossningsmetoderna jämnar ut sig med tiden.

– Men det gör det inte, säger gynekologen Maria Gyhagen, som skrivit en avhandling i ämnet.

Hennes slutsats baseras på en enkät där 5 236 kvinnor som fött ett enda barn i mitten av 1980-talet svarat på frågor om bäckenbottenbesvär 20 år efter förlossningen. Svaren visar att de tre vanligaste bottenbäckenproblemen förekom oftare hos dem som fött vaginalt än hos dem som fött med kejsarsnitt.

– För första gången har vi dessutom ett mått på riskökningen och kan informera blivande mödrar som undrar, säger Maria Gyhagen.

Risken för urinläckage var 12 procent högre efter vaginal förlossning, medan risken för avföringsinkontinens och symtomgivande framfall var 4 respektive 8 procent högre. Framfall betyder att en eller flera av slidans väggar och bakomliggande organ buktar in i slidan.

– Vården bör tänka på vad som är bäst just nu för den gravida, utan även på att det kommer en morgondag, säger Maria Gyhagen, som poängterar att risken för bäckenbottenbesvär bara är en av flera faktorer som avgör förlossningssättet.

Akut kejsarsnitt har förmodats ge mer skador på bäckenbotten än ett planerat snitt, eftersom förlossningen pågått längre. Men akut eller planerat verkade inte spela någon roll för skaderisken.

– Det är nog de alldra sista värkarna när barnet ska ut som är avgörande, är min hypotes, säger Maria Gyhagen.

Avhandlingen visar även att risken för avföringsinkontinens går att minska genom att vidga förlossningsutgången med ett klipp i mellangården. Metoden kallas episiotomi och används numera relativt sparsamt, enligt Maria Gyhagen.

– Fram till 80-talet lade vi mycket klipp, men sedan kom studier som visade på nackdelar som till exempel smärta. Men man kan fundera kring fördelarna och nackdelarna här.

Fakta om avhandlingen

Titel: Long-term consequences of vaginal delivery on the pelvic floor: A comparison with caesarian section in one-parae women.
Läggs fram: vid Göteborgs ­universitet den 25 januari.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev