Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Vaginalgel skyddade mot hiv

Publicerad: 20 Juli 2010, 07:05

IAC 2010 En antiviral vaginalgel har för första gången visat sig skydda mot hiv. I en studie bland sydafrikanska kvinnor minskade gelen smittrisken med 39 procent.


Det är forskare i Durban, Sydafrika, som undersökt skyddseffekten av en vaginalgel innehållande det antivirala medlet tenofovir.

Totalt ingick 889 kvinnor i studien. De lottades på dubbelblint manér till att få använda den antivirala gelen eller en placebogel.

Efter i snitt 18 månaders uppföljning var det årliga insjuknandet i hiv 5,6 procent bland kvinnorna i tenofovirgruppen, jämfört med 9,1 procent i kontrollgruppen. Det motsvarar en riskminskning med 39 procent.

Bland kvinnor som använde tenofovirgelen förhållandevis ofta, vid mer än 80 procent av samlagen, var riskminskningen 54 procent.

Det fanns ingen skillnad i biverkningar mellan de två grupperna. Forskarnas kunde inte heller se någon resistensutveckling mot tenofovir.

Deras slutsats är att den undersökta gelen kan fylla en viktig lucka i preventionen av hiv, framför allt bland kvinnor som inte kan  förhandla till sig  kondomanvändning eller ett ömsesidigt monogamt förhållande.

Studien publiceras i tidskriften Science och presenteras samtidigt på den internationella aids-kongressen i Wien.

Läs hela originalstudien:

Science, publicerad online 19 juli 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev