Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

”Vår absoluta uppfattning är att Ivo är ett skämt”

Publicerad: 15 oktober 2015, 05:30

Region Skånes medicinska rådgivare anser att tillsynsmyndigheten är motvillig att ta emot anmälningar.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Efter att TV4:s program Kalla Fakta avslöjade att en vårdcentral i Skåne erbjöd så kallade oskuldskontroller kontaktade Region Skåne Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Enligt ett mejl till Ivo från regionens medicinska rådgivare Magnus Kåregård var dock tillsynsmyndigheten motsträvig och såg det inte som särskilt angeläget att utreda ärendet.

Enligt mejlet är det inte första gången som Ivo visar på vad Magnus Kåregård kallar en obenägenhet att öppna ärenden vid uppenbara missförhållanden. Han skriver också att regionens anmälningar uppfattas som en partsinlaga och inte som en anmälan från en tillsynsmyndighet till en annan och avslutar mejlet med att skriva:

”Vår absoluta uppfattning är att Ivo är ett skämt och har inget att göra med att få till en ökad patientsäkerhet för våra medborgare, vilket vi efter bästa förmåga, i stället får försöka fixa själva.”

– Det var mycket dumt formulerat, jag var arg då. Min frustration låg i att vi tyckte att det här var allvarligt, men den enskilde handläggaren hade inte samma uppfattning. Då gick jag i taket och det var obetänksamt, vilket jag verkligen beklagar, säger Magnus Kåregård till Dagens Medicin.

Han säger att han ångrar formuleringen om att Ivo är ett skämt och inte har något att göra med patientsäkerhet men att han kan stå för att regionen upplever ett motstånd från Ivo att ta emot anmälningar.

Vilka är vi?

– Till exempel vår medicinska revisionsenhet. När vi har upptäckt missförhållanden så har man inte varit alert från Ivo:s sida de senaste åren. Vi har ju ett gemensamt ansvar.

Ivo har nu öppnat ett tillsynsärende gällande den aktuella vårdcentralen.

Relaterat material

Oskuldskontroll jämförs med våldtäkt

Läkare anmäls efter avslöjande om oskuldsintyg

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev