Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Vårdanalys vill ha tydligare satsningar på kvinnohälsa

Publicerad: 11 juni 2018, 13:28

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån, Thinkstock

Bra, men kan bli bättre. Så går det att sammanfatta den utvärdering Vårdanalys gjort av regeringens satsningar på kvinnohälsa.


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdMyndigheten för vård- och omsorgsanalys

I rapporten I väntans tider konstaterar Myndigheten för vård- och omsorgsanalys att det egentligen är lite för tidigt att utvärdera regeringens satsningar på avgiftsfri mammografiscreening, kostnadsfria preventivmedel samt förstärkt förlossningsvård och kvinnors hälsa. Sedan gör myndigheten det ändå.

Satsningen på att stärka förlossningsvården och kvinnors hälsa bygger till stor del på regeringens överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Enligt Vårdanalys har landstingen särskilt satsat på bemanning och kompetensförsörjning. 75 procent av medlen har 2017 använts till bemanning eller utbildningstjänster och totalt har 56 procent av medlen använts till bemanning. Landstingens prognoser tyder på att andelen kommer att öka under 2018, skriver Vårdanalys. Myndigheten ser att insatserna kan styras mer mot grupper med sämre hälsoutfall och rekommenderar regeringen att tydliggöra målen med överenskommelserna.

För kvinnor mellan och 40 och 74 år blev mammografiscreening avgiftsfritt i juli 2016. Deltagandet var visserligen högt redan innan reformen, skriver Vårdanalys, men då det varit olika i olika grupper finns det ändå motiv för avgiftsfriheten. Däremot kan information om att mammografi är avgiftsfritt spridas mer för att ge reformen mer genomslag. Vårdanalys rekommenderar också att den nationella uppföljningen av mammografiscreeningen utvecklas, bland annat för att upptäcka var förstärkta insatser behövs för att öka deltagandet i vissa grupper.

Genom att preventivmedel blev kostnadsfria för personer under 21 år den 1 januari 2017 har tillgången blivit mer lika i landet. Men även här anser Vårdanalys att regeringen och landstingen kan göra mer för att reformen ska bli mer känd i landet. Myndigheten rekommenderar även kompletterande insatser för att minska antalet oönskade graviditeter.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev