Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Vården får inte stoppa abort av foster med oönskat kön

Publicerad: 12 maj 2009, 09:09

Vårdanställda har inga möjligheter att stoppa en kvinna som vill göra abort enbart på grund av fostrets kön. Det slår Socialstyrelsen fast.


Frågan om aborter av foster med oönskat kön aktualiserades i februari. En kvinna i Sörmland frågade om hon väntade en pojke eller en flicka vid två graviditeter. Båda gångerna gjorde hon abort efter att ha fått veta att det var en flicka.

Efter den andra aborten skrev Kaj Wedenberg, verksamhetschef för kvinnokliniken vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna, till Socialstyrelsen och frågade hur sådana situationer bör hanteras.

Nu har Kaj Wedenberg fått svar, rapporterar Sveriges Televisions Rapport. Socialstyrelsens besked är att vårdanställda inte har någon skyldighet att ta reda på fostrets kön. Däremot är de skyldiga att berätta om de vet vilket kön det är och föräldrarna begär att få veta.

Om kvinnan väljer att göra abort efter att ha fått informationen ska hennes vilja respekteras, under förutsättning att det sker under de första 18 veckorna av graviditeten.

Kaj Wedenberg accepterar att han inte får neka kvinnan abort om liknande situationer uppstår igen.

– Personligen skulle jag vilja det, för min egen skull, för jag har också ett samvete och en moral och det strider mot min uppfattning. Men tittar man på frågan lite stort så inser jag att det blir väldigt svårt om läkare sätts att censurera den information som vi får från medicinska undersökningar och ta ansvar för sådana beslut, säger han till Rapport.

Relaterat material

Arbetsgrupp i kd: ”Begränsa rätten till fosterdiagnostik”

Uppgifter om abortresor till svenska sjukhus ifrågasätts

Kvinna aborterade foster av flickkön

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev