Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Värdet av strålbehandling till äldre kvinnor ifrågasätts

Publicerad: 1 juni 2010, 12:32

Asco 2010 Postoperativ strålbehandling av äldre kvinnor med tidig bröstcancer ger få fördelar, enligt en ny studie. Men de nya rönen ändrar inte svensk praxis, anser bröstkirurgen Irma Fredriksson.


Det är amerikanska forskare som följt 636 kvinnor, 70 år eller äldre, med små bröstcancertumörer utan spridning till någon lymfkörtel.

Efter kirurgi behandlades samtliga kvinnor med läkemedlet tamoxifen. Hälften lottades även till att få strålbehandling.

Vid en uppföljning tio år senare hade 2 procent i gruppen som fått strålbehandling drabbats av lokalt återfall i bröstet, jämfört med 8 procent i kontrollgruppen.

Men det fanns inga skillnader i andelen som fått bröstet bortopererat eller som hade drabbats av fjärrmetastaser. Inte heller fanns någon skillnad mellan grupperna i bröstcancerdödlighet eller i total dödlighet.

Forskarna bakom studien, som bland annat är verksamma vid Massachusetts General Hospital i Boston, USA, drar slutsatsen att äldre kvinnor med den aktuella tumörtypen inte behöver strålbehandling.

Det budskapet står dock i kontrast till rekommendationen i det svenska nationella vårdprogrammet för bröstcancer. Enligt detta bör äldre kvinnor med små bröstcancertumörer få strålbehandling. Den rekommendationen ändras inte av den aktuella studien, anser Irma Fredriksson, bröstkirurg och biträdande överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Vi vet visserligen att äldre kvinnor har lägre risk för lokalt återfall än yngre kvinnor, så värdet av strålbehandling är mindre hos äldre än hos yngre. Men alla studier, även denna, visar att tillägg av strålbehandling minskar risken för lokalt återfall i bröstet, också i den äldre gruppen, säger hon.

– En 75-årig kvinna i Sverige är också oftast förhållandevis frisk och har många kvarvarande levnadsår. Det måste man väga in i beslutet om att strålbehandla eller inte. Många bröstcancertumörer hos äldre kvinnor upptäcks också i senare och mer avancerade stadier än vad som var fallet i studien.

Undersökningen presenteras på den amerikanska cancerkongressen Asco, som startar på fredag, den 4 juni, i Chicago.

Läs abstract till studien:

Presenteras på Asco den 7 juni

Relaterat material

Äldre bröstcancerpatienter har nytta av cellgifter

Förening kräver bättre vård för äldre med bröstcancer

Cancerfonden kräver mer forskning på äldre patienter

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev