Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Vårdval försämrar kvinnors valfrihet vid förlossningen

Publicerad: 23 juni 2009, 11:07

Vårdval försämrar kvinnors valfrihet vid förlossningen

Foto: Foto: Photos.com

Trots fritt vårdval i förlossningsvården får många Stockholmsmammor inte föda där de vill.

Ämnen i artikeln:

VårdvalFörlossningsvård

Sedan vårdvalet i förlossningsvården infördes den 1 mars i år har i själva verket andelen föräldrar som skickas vidare från det sjukhus där de vill föda till ett annat blivit högre.

Antalet hänvisningar har för perioden mars till maj ökat med 13 procent jämfört med samma period förra året, skriver Svenska Dagbladet.

– Många blir besvikna, det blir som ett trauma som ger upphov till missnöje. Många är inte tillräckligt medvetna om att de kan bli hänvisade, säger Måns Edlund, verksamhetschef för förlossningen vid Danderyds sjukhus, till tidningen.

Senast i vecka 25 ska de blivande föräldrarna välja förlossningsklinik hos mödravårdscentralen. Men 2 000 gravida med beräknad förlossning i juli och augusti har ännu inte gjort sitt val och det väntas leda till att hänvisningarna kommer att öka ytterligare under sommaren.

Samtidigt förutspås en babyboom i Stockholm just under semestermånaderna juli och augusti. Enligt prognoserna blir det 600 fler förlossningar på Stockholmssjukhusen jämfört med samma period förra året.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev