Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Vårdval stoppas för förlossning

Publicerad: 9 juni 2014, 06:47

Ett minskat antal hänvisningar hoppas man ska minska stressen och riskerna för komplikationer vid förlossningar.

Foto: Photos.com

Snart inför Stockholm stopp för blivande mammor att välja var de ska föda sitt barn. Skälet är ett ökat antal hänvisningar.


Nu inför Stockholms läns landsting ett listningstak för förlossningar. Trots nya BB Sophia ökar antalet kvinnor som tvingas föda på ett BB som de inte valt. I april steg antalet hänvisningar till 261, det högsta antalet någonsin, skriver Dagens Nyheter.

Från Karoliniska universitetssjukhuset i Solna hänvisades januari–april var femte blivande mamma till ett annat sjukhus, från Södersjukhuset hänvisades var tionde. Sammanlagt hänvisade cirka 800 kvinnor under perioden till ett annat sjukhus än det som de valt.

Med ett listningstak kan kliniker som är fullbelagda inte väljas. När taket ska införas är dock oklart liksom hur det exakt ska utformas.

– Det kanske inte ska vara ett tak vid 100 procents kapacitet utan det kanske måste finnas lite luft eftersom födelsetiden är svår att planera, kanske vid 75 procent eller 85 procent av kapaciteten, säger sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt (M) till DN.

Enligt oppositionen räcker inte åtgärden med listningstak för att trygga förlossningsvården i Stockholm. Socialdemokraterna kräver bland annat en kompetensförsörjningsplan där löner och arbetsmiljö ses över och förbättras så att fler barnmorskor stannar kvar och helst orkar gå upp i arbetstid.

Relaterat material

Stockholm förstärker mödravården i sommar

Årets sommarläge det tuffaste på länge

Förlossningsvård behöver samordnas bättre

Sjuksköterskor ersätter barnmorskor

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev