Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Varnar för bristande kunskap om fosterskadande läkemedel

Publicerad: 21 december 2017, 12:20

Det finns risk för grav underskattning av läkemedels fosterskadande effekt. Den varningen kommer från en grupp läkare och apotekare som skrivit till Socialstyrelsen och regeringen.


Det är läkarna och apotekarna i referensgruppen och redaktionen för Stockholms läns landstings läkemedelsinformationssajt, Janusinfo, som har skrivit till regeringen och Socialstyrelsen. De har uppmärksammat frågan tidigare och gör nu ett nytt försök att få gehör.

I brevet kräver de en utredning av vilka ändringar i lagar och föreskrifter som behövs för att möjliggöra tillgång till information om läkemedelsexponering vid aborter på grund av fosterskada. Fosterdiagnoser vid abort på grund av fosterskada rapporteras i dag bara i avidentifierad form till Socialstyrelsens register för fosterskadeövervakning.

Läkarna och apotekarna bakom brevet påpekar att detta omöjliggör undersökning av eventuell läkemedelsexponering fostren utsatts för. De konstaterar att dagens kunskap om läkemedels fosterskadande effekt bygger på data från födda barn. I brevet skriver de att fosterdiagnostik med ultraljud i dag görs på i stort sett alla graviditeter och att nästan alla allvarliga missbildningar upptäcks vilket leder till att de skadade fostren i flertalet fall aborteras. I de fall då fostret aborteras finns det alltså inga data om läkemedelsexponering under graviditeten. ”Detta kan resultera i en grav underskattning av ett visst läkemedels fosterskadande effekt”, skriver läkarna och apotekarna.

Relaterat material

Sverige missar kunskap om läkemedel och fosterskador

Kritik mot anonymitet

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev