Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Viktigt vara vaksam på gravida med magbesvär

Publicerad: 27 november 2008, 09:13

Viktigt vara vaksam på gravida med magbesvär

Medvetenheten om de problem som kan uppstå när en gravid kvinna söker vård för akuta buksmärtor behöver öka, anser flera deltagare som talar vid ett symposium på Riksstämman.


En graviditet innebär ofta att kvinnan drabbas av symtom som illamående och kräkningar. Med det kan vara svårt att avgöra om symtomen är en del av den normala graviditeten eller om de är tecken på en akut sjukdom.

Gravida drabbas nämligen lika ofta av kirurgiska besvär, exempelvis blindtarmsinflammation, som normalbefolkningen. Graviditeten påverkar också en rad typer av blodprov.

– Nästan alla kemiska parametrar påverkas och det gör diagnosen svårare, säger Ove Axelsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet och moderator för symposiet.

Förutom att ställa rätt diagnos måste läkarna också avgöra vilken behandling patienten ska ha, med tanke på riskerna för fostret. Men i de flesta fall skiljer den sig inte från den behandling som getts om kvinnan inte varit gravid.

– En blindtarmsinflammation måste behandlas på samma sätt, medan gallsten kan vi kanske vara lite mer konservativa med. Men det finns också en fara i att avvakta för länge med operation på grund av graviditeten, säger Ove Axelsson.

Risk att nedsövning påverkar
Gunnar Dahlgren, anestesiläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, kommer att tala om de risker som kan uppstå när en gravid kvinna sövs, inte minst för fostret. Det handlar bland annat om vilken påverkan läkemedel har på fostret.

– Det finns ingen risk för missbildning hos fostret med de läkemedel vi använder, men de kan kanske påverka barnet på andra sätt, säger han.

Djurförsök från USA har exempelvis antytt att även korta exponeringstider av ett läkemedel kan ge en fosterpåverkan, men det finns i nuläget inga data på människor som visar motsvarande resultat.

– I praktiken bortser vi från denna risk, då vinsten med en operation utförd på en välgrundad indikation är så mycket större, säger Gunnar Dahlgren.

Han påpekar också att det i den akuta situationen ställs stora krav på logistiken.

– Här har vi mycket att vinna om vi kan agera som en grupp som samarbetar över gränserna.

» Reproduktion, utveckling och åldrande

Torsdagen den 27 november
Symposium
8.30-10.00, kongresshallen
Akut buk under graviditet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev