Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Viktökning hos modern kan skada barnet

Publicerad: 2 december 2015, 23:31

Foto: Thinkstock

Att gå upp i vikt mellan graviditeter kan öka risken för dödföddhet och spädbarnsdöd, antyder en svensk studie.


Allt fler kvinnor i höginkomstländer är överviktiga eller feta under graviditeten, vilket ökar risken för förlossningskomplikationer. Enligt en svensk registerstudie kan komplikationer även drabba barnen till kvinnor som går upp i vikt mellan graviditeterna.

För kvinnor som gick upp mer än elva kilo mellan sin första och andra graviditet var risken att barnet skulle vara dödfött runt 50 procent högre vid andra graviditeten, jämfört med kvinnor som hade stabil vikt. Detta gällde kvinnor som var normalviktiga vid sin första graviditet. Totalt gick runt sex procent av kvinnorna i studien upp så mycket mellan graviditeterna.

Men det fanns även en tydlig riskökning för kvinnor som gick upp minst sex kilo, vilket gällde 15 procent av alla kvinnor i studien. Skillnaderna kvarstod efter att man justerat för moderns ålder, utbildningsnivå och rökning.

För kvinnor som var överviktiga men som gick ned minst sex kilo i vikt mellan första och andra barnet sågs däremot en riskminskning.

Den absoluta risken för spädbarnsdöd och dödföddhet är mycket låg i Sverige, mellan 2,1 och 2,4 per tusen födslar. Men eftersom viktökning mellan graviditeter är vanligt har resultaten betydelse ur folkhälsosynpunkt, menar forskarna.

– De här resultaten bekräftar tidigare studier där vi visar att barnets risk för dödföddhet, spädbarnsdöd och sjuklighet i nyföddhetsperioden ökar med moderns vikt. Den underliggande orsaken är dock fortfarande oklar. Vi vet exempelvis inte om det är viktökning under själva graviditeten eller mellan graviditeterna som är av betydelse, säger Sven Cnattingius, professor i reproduktionsepidemiologi vid Karolinska institutet, som lett studien, i ett pressmeddelande.

Studien är publicerad i Lancet och baseras på det medicinska födelseregistret. Totalt ingick information från nästan 457 000 kvinnor som fött två barn mellan 1992 och 2012.

Läs mer i abstract:

Sven Cnattingius med flera. Weight change between successive pregnancies and risks of stillbirth and infant mortality: a nationwide cohort study. Lancet, publicerad online 2 december 2015. Doi: 10.1016/S0140-6736(15)00990-3

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev