fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Vikttapp gav inte fler barn

Publicerad: 18 maj 2016, 21:00

Det är känt att kvinnor med övervikt eller fetma har svårare för att bli gravida och behålla en graviditet.

Foto: Thinkstock

Flera sjukhus förespråkar att överviktiga kvinnor ska gå ned i vikt för att en behandling mot ofrivillig barnlöshet ska fungera bättre. Men så är inte fallet, enligt en randomiserad studie i New England Journal of Medicine.


Den nya studien visar att infertila och överviktiga kvinnor inte födde fler friska barn om de tappade i vikt innan de fick en infertilitetsbehandling.

– Möjligtvis var det ett för litet vikttapp bland kvinnorna för att det skulle bli någon tydlig effekt. Om de hade förlorat mer i vikt och exempelvis gått från att ha fetma till övervikt kanske utfallet hade sett annorlunda ut, säger Marie Blomberg som är överläkare vid kvinnokliniken på Linköpings universitetssjukhus.

Det är sedan tidigare känt att kvinnor med övervikt eller fetma har svårare för att bli gravida och behålla en graviditet. Många av landets sjukhus rekommenderar därför överviktiga kvinnor att gå ned i vikt innan en infertilitetsbehandling – men den nya randomiserade studien visar på en annan bild.

Bland infertila och överviktiga kvinnor som genomförde ett livsstilsprogram under sex månader innan en infertilitetsbehandling födde 27,1 procent ett välmående barn via vaginal förlossning. Motsvarande siffra var högre för kvinnor i kontrollgruppen som enbart fick en infertilitetsbehandling, 35,2 procent. Förlossningen skedde inom två år från att de gått med i studien.

Studien innefattade 822 kvinnor mellan 18 och 39 år. Samtliga hade ett BMI på 29 eller mer och var därmed överviktiga eller hade fetma. Livsstilsprogrammet gick ut på att kvinnorna skulle motionera mera samt förändra sin kost. Målet var att de skulle gå ned 5 till 10 procent av sin ursprungliga kroppsvikt, men i snitt tappade deltagarna endast runt fyra kilo.

Trots resultaten vill Marie Blomberg betona hur viktigt det är att kvinnor går in i en graviditet med ett normalt BMI.

– Dagens läkare ska fortsätta att uppmuntra överviktiga kvinnor att gå ned i vikt innan de blir med barn. Men arbetet behöver vara mer långsiktigt än i den aktuella studien, säger hon.

I dag har ungefär 14 procent av kvinnorna i Sverige fetma när de blir gravida. Det medför betydligt fler risker och komplikationer jämfört med om den blivande mamman är normalviktig, påpekar Marie Blomberg.

– Exempelvis drabbas fler kvinnor med fetma av havandeskapsförgiftning, säger hon.

Läs mer i abstract:

Meike A.Q Mautsaerts med flera. Randomized Trial of a Lifestyle Program in Obese Infertile Women. New England Journal  of Medicine, publicerad online den 18 maj 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1505297

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev