fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Vill gendiagnostisera befruktat ägg utanför kroppen

Publicerad: 15 januari 2016, 12:28

Embryo.

Foto: Thinstock

IVF-klinik vill hjälpa kvinna som motsätter sig abort.

Ämnen i artikeln:

IVF

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


En IVF-klinik i mellersta Sverige har nyligen skickat en dispensansökan till Socialstyrelsen om att få använda så kallad PGS-teknik för att utesluta Downs syndrom hos ett befruktat ägg.

Bakgrunden till ansökan är en kvinna som tidigare genomfört en IVF-behandling vid kliniken och där en tidig undersökning visade att fostret hade förändringar som vid Downs syndrom. Då kvinnan är djupt religiös ville hon inte genomföra en abort utan födde barnet.

Nu har kvinnan kontaktat kliniken för en ny behandling och har då undrat över möjligheten att undersöka embryot för att utesluta Downs syndrom innan det planteras in.

I dispensansökan skriver en företrädare för IVF-kliniken att de känner till att risken för kvinnan att få ett andra barn med Downs syndrom är väldigt liten ”… men det verkar ändå ha blivit ett stort trauma för patienten att få tillbaka ett embryo som eventuellt kan göra att hon får två barn med morbus down.”

PGS

Står för preimplantatorisk genetisk diagnostik och utförs i samband med assisterad befruktning. Diagnostiken innebär att ett befruktat ägg undersöks genetiskt innan det ska föras in i en kvinnas livmoder för att där så småningom utvecklas till ett foster.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev