Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Webbsatsning ska förbättra kunskaperna om folsyra

Publicerad: 3 februari 2010, 16:06

Många svenskar känner inte till att risken för att få barn med ryggmärgsbråck minskar om kvinnor äter folsyra. Det visar en ny undersökning beställd av Livsmedelsverket.


Hela 86 procent av svenskarna vet inte hur viktigt det är för kvinnor att äta folsyra.

Livsmedelsverkets opinionsundersökning omfattar 1 000 personer som är äldre än 15 år. Det framkom att 36 procent av landets kvinnor regelbundet tar kosttillskott, men att hela 24 procent av dem inte vet om kosttillskotten innehåller folsyra.

Det här vill Livsmedelsverket ändra på och myndigheten har därför utvecklat en ny webbplats.

- Det är mycket allvarligt att kunskapen om folsyra är så låg hos allmänheten. Vi startar därför den nya webbplatsen i syfte att nå kvinnor i barnafödande ålder, säger Annica Sohlström, chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelverket, i ett pressmeddelande.

Varje år föds cirka 20-25 barn i Sverige med ryggmärgsbråk. Dessutom utförs cirka 80 aborter varje år efter vecka 16 i graviditeten på grund av ryggmärgsbråck på fostret. Det betyder att minst 11 procent av alla aborter efter veckan 16 beror på ryggmärgsbråk.

För att få effekt av folsyra måste kvinnor börja äta det en månad före graviditeten. Och eftersom inte alla graviditeter är planerade rekommenderar Livsmedelsverket alla kvinnor som kan tänkas bli gravida att ta kosttillskott med 400 mikrogram folsyra.

Webbplatsen:

 Ät folsyra innan du blir gravid 

Läs rapporten:

Allmänhetens kunskap om folsyra (i PDF-format)

Relaterat material

Folsyra kopplas till färre hjärtfel hos nyfödda

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev