Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Ytterligare stöd för tidigare igångsättning

Publicerad: 11 februari 2020, 10:30

Viss ökad risk för barnet men inte för mamman om förlossningen sätts igång vecka 42 istället för vecka 41 enligt en sammanställning av tre sturier.

Foto: Getty Images

Risken för fosterdöd skulle kunna vara lägre vid igångsättning vid 41 jämfört med 42 fulla graviditetsveckor. Det visar en sammanställning av forskningsläget.


Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Som Dagens Medicin tidigare rapporterat gick de två professionsförbunden Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG, och Barnmorskeförbundet i januari ut med att rutinerna för igångsättning ska ses över.

Inför beslutet om översyn hade professionsförbunden tagit del av slutsatserna i den nu publicerade riskanalys som gjorts vid HTA-centrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, där all relevant forskning ingått. Denna publiceras nu i sin helhet.

Sammanfattningsvis visar det vetenskapliga underlaget att risken för fosterdöd skulle kunna vara lägre vid igångsättning vid 41 jämfört med 42 fulla graviditetsveckor, men det är osäkert hur mycket lägre denna risk skulle vara. Det vetenskapliga underlaget visar också att riskerna för mamman inte påverkas av om igångsättning sker vid 41 eller 42 fulla veckor.

Startskottet för diskussionen om nya riktlinjer vid överburenhet var den omtalade Swepisstudien som publicerades i november som undersökte om det är säkrare för kvinna och barn om förlossningen sätts igång i graviditetsvecka 41 i stället för i vecka 42. Studien avbröts i förtid efter att sex barn i avvaktagruppen dött, men ingen i gruppen där förlossning sattes igång i vecka 41.

Totalt identifierades tre studier som ingått i HTA-analysen varav Swepis var en.

I Sverige görs i dag igångsättning av förlossning i regel vid 42 fulla graviditetsveckor.

Läs HTA-rapporten i sin helhet här.

Relaterat material

Fler igångsättningar sätter press på kliniker

Studieresultat kan få stor effekt på landets förlossningar

10 000 fler igångsättningar per år

Blickar riktas mot avbruten förlossningsstudie

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev