fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

40 procent av kvinnliga läkare utsatta

Publicerad: 27 november 2017, 06:36

Fyra av tio kvinnliga läkare har blivit utsatta för sexuella trakasserier eller övergrepp i sitt yrke, enligt en undersökning.

Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

– Även om fenomenet inte är okänt sedan tidigare så är undersökningsresultatet definitivt oroväckande. Det illustrerar hur högt mörkertalet faktiskt är och hur utbredd problematiken är, trots att vi ofta betraktar Sverige som ett jämställt land, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till tidningen Framtidens karriär — läkare.

Av dem som drabbats har 54 procent blivit utsatta av en patient och 50 procent av en överordnad chef eller kollega.

"Jag AT, han överläkare. Påhoppad i hiss, med hand på bröst och påtvingad kyss med tungan i min mun. Jag värjde mig och sa till honom att sluta. Blev så chockad, vi hade enbart yrkesrelation. Han låtsades som inget hade hänt sedan", berättar en kvinnlig läkare.

– Tydliga hierarkier bland läkare och systemet med läkarstudenter, underläkare, AT-läkare, specialistläkare, överläkare med mera innebär att läkare är beroende av mer erfarna kollegor under många år, vilket dessvärre ger utrymme för den här typen av agerande, säger Susanne Bergenbrant Glas, läkare och styrelseledamot i Kvinnliga Läkares förening, till tidningen.

Relaterat material

Det här gäller vid sexuella trakasserier

Ovisst för Ohly efter sextrakasserier

Regiondirektör avgick efter sexuell invit

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev