Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Andra svenska dödsfallet i covid-19

Publicerad: 14 mars 2020, 10:14

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Sverige har fått sitt andra dödsfall till följd av det nya coronaviruset. Båda dödsfallen hittills har handlat om äldre personer med underliggande sjukdomar.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetSahlgrenska universitetssjukhusetFolkhälsomyndighetenVästra Götalandsregionen

En äldre kvinna i Västra Götaland har avlidit i coronaviruset. Hon är den andra personen i landet som avlider av det nya viruset.

– Det är en kvinna i 85-årsåldern som har avlidit på Sahlgrenska till följd av corona, säger Karin Markhede, kommunikatör på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, till TT

Kvinnan hade vårdats inom intensivvården under en tid och hade också andra komplicerande sjukdomar. Karin Markhede kan inte säga hur kvinnan smittats av viruset utan hänvisar frågan till smittskyddet i regionen.

”Det var tyvärr inte helt oväntat att vi förr eller senare skulle få ett dödsfall, men det är givetvis oerhört ledsamt. Nu går våra tankar till den avlidnes vänner och familj”, säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Av hänsyn till närstående kommer Västra Götalandlregionen inte lämna ut några personliga uppgifter om den avlidna personen.

”Vi går inte in på detaljer om enskilda patienter. Det vi kan säga om dödsfallet är att det handlar om en äldre person med flera andra sjukdomar”, bekräftar Per-Olof Hansson, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

I onsdags avled en person på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge till följd av viruset. Patienten var äldre än 70 år och hade covid-19 samt underliggande sjukdom.

Det har bekräftats upp emot cirka 800 fall av coronavirus i Sverige. Men orsaken till provtagning kan variera, vilket gör att jämförelsen med till exempel andra länder kan svikta.

”Det är inte längre viktigt att i övrigt friska personer som får luftvägsbesvär kommer in för provtagning. Nu är det prioriterat att skydda riskgrupper som äldre och personer med kroniska sjukdomar från att smittas”, skriver Per-Olof Hansson.

– Inte minst i Europa där vi har flera länder där smittan skjuter i höjden och fortsätter att öka. Vi har Schweiz som kommit i gång och rapporterat många fall, men man ska komma ihåg att det är diagnosticerade fall och inte behöver vara hela bilden av antal smittade, sade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på en pressträff under fredagen.

– Man ska ha det i åtanke när man ser rapporteringen från olika länder. Det är ibland som att jämföra äpplen och päron.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev