Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Antalet inlagda på iva sjunker

Publicerad: 8 maj 2020, 13:23

Antalet inlagda som intensivvårdas på grund av covid-19 har sjunkit till under 500. Men Socialstyrelsen poängterar att läget fortfarande är ansträngt.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenSocialstyrelsen

Totalt 1 672 personer får eller har fått intensivvård, just nu vårdas 481 covidpatienter med intensivvård enligt siffror som presenterades på Folkhälsomyndighetens presskonferens.

– För första gången sedan en dryg månad tillbaka är antalet inlagda patienter på iva under 500, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Hon säger att även om det skulle vara början på en nedgång, eller i alla fall inte en eskalering, så är det inte över.

– Jag vill understryka att vårda 500 svårt covidsjuka och andra inneliggande sjuka på iva är en extrem situation för vårdens medarbetare.

Hon påminner om hur viktigt det är att alla följer Folkhälsomyndighetens råd för att få ned smittspridningen och avlasta vården.

– För första gången på tre månader rapporterar en femtedel av regionerna att de prognostiserar en minimal förbättring på kort sikt. Vi gör vårt bästa för att det ska bli fler än en femtedel av regionerna, säger hon.

– Vi försöker också stödja personalen i vårt grunduppdrag som är kunskaps- och beslutsstöd och andra typer av stöddokument som ska minska den etiska stressen, även över tid, hos vårdpersonalen, säger Alexandersson.

Totalt 3 175 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 135 personer det senaste dygnet, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

– Det har fyllts på, men även där har vi förhoppningsvis en nedåtgående trend, och vi hoppas verkligen att den håller i sig och blir tydligare under den närmaste tiden. Det finns alltid en viss eftersläpning i siffrorna som ni vet, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

De uppdaterade siffrorna visar även att totalt 25 265 har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

TT OCH DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev