Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Antikroppar skyddar mot infektioner i luftvägarna

Publicerad: 29 juni 2009, 07:49

Funktionen av så kallade IgD-antikroppar har hittills gäckat vetenskapen. Men nu visar bland annat svenska forskare att antikropparna hjälper till att skydda mot luftvägsinfektioner.


Trots att antikroppar av klassen IgD upptäcktes för mer än 40 år sedan har deras roll i immunsystemet varit relativt okänd.

Men nu visar ett internationellt forskarlag, lett av Andrea Cerutti vid Weill Cornell Medical College i New York, USA, att B-lymfocyter i de övre luftvägarnas slemhinna producerar lösliga IgD-antikroppar vilka sedan kan binda till bakterier i luftvägarna.

Forskarna visar att detta i sin tur signalerar till så kallade basofila immunceller att frisätta olika inflammatoriska och antimikrobiella ämnen som försvar mot bakterierna.

– Tidigare har man trott att IgD när det uttrycks på ytan av B-lymfocyter främst har betydelse i så kallad affinitetsutmognad av cellerna. Vår studie pekar på att lösligt IgD också spelar en mer aktiv roll i försvaret mot bakterier, säger Kristian Riesbeck, professor i klinisk bakteriologi vid Lunds universitet, en av forskarna bakom de nya rönen.

Studien publiceras online i dag, söndag, av tidskriften Nature Immunology.

Nature Immunology, publicerad online 28 juni 2009

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev