Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Årets fysioterapeut har fokus på astma och kol

Publicerad: 8 september 2015, 11:00

Margareta Emtner, specialistfysioterapeut och professor inom respiration.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Priset för årets fysioterapeut går till Margareta Emtner, professor vid Uppsala universitet. Hon arbetar med astma och kol och hoppas att utmärkelsen kan bidra till att fler får upp ögonen för dessa patientgrupper.


Ämnen i artikeln:

Kol

– Det är så fantastiskt att det är mina kollegor som har nominerat mig. Jag var inte alls beredd på detta, jag har aldrig funderat över det, säger hon till Dagens Medicin.

Margareta Emtner är internationellt uppmärksammad för sitt arbete utanför Sverige. Men nationellt är hon inte lika känd bland fysioterapeuterna, även om hon gjort sig ett namn i kretsar för kol, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Nu hoppas hon på att utmärkelsen gör att vårdpersonal och fysioterapeuter intresserar sig mer för astma och kol och att kunskapen om dessa patientgrupper ökar.

– Det finns en tradition inom primärvården att sjukgymnaster fokuserar mycket på ortopedi, stress, rygg och smärta, och det är inte så många som blir specialiserade på astma och kol här.

Utmärkelsen Årets fysioterapeut delas ut av fackförbundet Fysioterapeuterna. I motiveringen prisas Margareta Emtner för sin kunskap och förmåga att utveckla och uppmuntra andra i sitt arbete. Hon har varit med och arbetat fram nya nationella riktlinjer för behandling av astma och kol, och beskrivs som ansiktet utåt för professionens roll i behandlingen av dessa sjukdomar.

– Det är kul att det står att jag har lyft astma och kol, det är en patientgrupp som har blivit eftersatt.

Förut talades det mycket om mediciner enligt Margareta Emtner, medan de nya riktlinjerna framför allt gäller fysisk aktivitet.

– Rökstopp är fortfarande den viktigaste behandlingen. I de nya riktlinjerna mäter vi gångsträckan, som har visat sig ha det största prediktiva värdet när det kommer till patienters mortalitet och sjuklighet. Vi har väldigt mycket evidens för att aktivitet är bra.

Margareta Emtner poängterar vikten av tidiga insatser från primärvårdens olika arbetsgrupper och betydelsen av att fånga och följa upp patienter.

­­– Nu är det en behandlingsbar sjukdom, det var det inte för 20 år sedan. Det är viktigt att vi arbetar mer interprofessionellt, det avlastar läkarna och ger patienterna en mer specialiserad vård.

VICTORIA MAAHERRA

Ämnen i artikeln:

Kol

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev