Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Astra Zeneca först med ny lungcancerindikation

Publicerad: 19 februari 2018, 09:14

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt immuncheckpointhämmaren Imfinzi (durvalumab) för att behandla patienter med lungcancer i stadium tre där tumören inte går att operera.


Ämnen i artikeln:

Lungcancer

Tidigare har patienter med diagnosen bara fått behandlas med cytostatika och strålning. Imfinzi är det första godkända immunterapiläkemedlet för den här gruppen patienter där tumören spridit sig lokalt i lungorna. Patientgruppen motsvarar runt 30 procent av dem som nydiagnostiseras med lungcancer, enligt nyhetsbyrån Reuters.

De immunterapiläkemedel som hittills varit godkända för behandling av lungcancer gäller sjukdom som spridit sig utanför lungorna, stadium fyra.

Den studie som Astra Zeneca har genomfört visar att patienter efter behandlingen med Imfinzi i median fick en bromsad sjukdomsförsämring med 11,2 månader jämfört med patienter som fått placebo, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Godkännandet gäller för patienter som inte blivit sämre i sin sjukdom efter behandling med cytostatika och strålning.

Enligt företaget väntas ett ställningstagande från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA under andra halvåret 2018 om den aktuella indikationen.

Relaterat material

Positiva resultat vid blåscancer

USA godkänner Astra Zeneca-medicin

TT, DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Lungcancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev