Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Bakslag för oscillerande ventilation

Publicerad: 22 januari 2013, 16:15

Vuxna patienter med svår lungsvikt kan få sämre överlevnad om de behandlas med en respirator som blåser upp och vibrerar lungan, jämfört med konventionell respiratorbehandling. Det visar ny forskning i New England Journal of Medicine.


Så kallad högfrekvent oscillationsventilation, HFO, är en typ av respiratorbehandling som använts inom intensivvården sedan 1990-talet på vuxna med svår lungvikt. Tanken är att minska risken för lungskador, jämfört med en konventionell respirator.

Men två nya randomiserade studier med totalt över tusen patienter visar nu att överlevnaden inte blir bättre, utan kanske till och med sämre, när HFO används.

– Det här är välgjorda arbeten. Deras budskap är att metoden inte bör ingå i rutinsjukvård av vuxna, säger Folke Sjöberg, professor i brännskadevård vid Linköpings universitet, som tidigare varit med och introducerat tekniken inom intensivvården på Universitetssjukhuset i Linköping.

Den ena studien, som letts från Kanada, fick avbrytas i förtid sedan forskarna konstaterat att det var högre dödlighet, 47 procent, på sjukhuset bland dem som fått HFO, jämfört med 35 procent i kontrollgruppen.

I den andra studien, som letts från Storbritannien, var dödligheten efter 30 dagar den samma i bägge grupper, runt 41 procent.

Enligt Folke Sjöberg är resultatet i den kanadensiska studien mest trovärdigt, delvis för att man använt en bättre kontrollbehandling med mer optimerad syresättning av blodet.

– HFO finns på vissa intensivvårdskliniker i Sverige. Men nu måste man alltså omvärdera användningen. Kanske kan den i vissa fall vara lämplig för de allra svårast sjuka patienterna, men även det är sannolikt mindre bra enligt den nya kanadensiska studien, säger Folke Sjöberg.

Han poängterar att metoden har mycket bättre stöd för behandling av små barn med svår andningsvikt.

– Skillnaden är att barn har en mer eftergivlig bröstkorg och därigenom andra mekaniska förutsättningar, vilket gör att HFO passar bättre här, säger Folke Sjöberg.

Svår andningsvikt är ett relativt vanligt tillstånd inom intensivvården. Orsaken är oftast att patientens lungor blivit påverkade av infektioner. De flesta patienter som överlever har en bra prognos, enligt Folke Sjöberg.

Läs abstract till studierna:

Niall Ferguson med flera. High Frequency Oscillation in Early Acute Respiratory Distress Syndrome. New England Journal of Medicine, publicerad online den 22 januari 2013. DOI: 10.1056/NEJMoa1215554
Duncan Young med flera. High Frequency Oscillation for Acute Respiratory Distress Syndrome. New England Journal of Medicine, publicerad online den 22 januari 2013. DOI: 10.1056/NEJMoa1215716

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev