Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Barn med astma kan få kol tidigt

Publicerad: 17 maj 2016, 06:56

Astma kan vara en riskfaktor för att utveckla kol senare i livet.

Foto: Thinkstock

Barn med ihållande astma verkar ha en högre risk för att drabbas av kol som unga vuxna, enligt en observationsstudie i New England Journal of Medicine.


Tidigare forskning har indikerat att astma är en riskfaktor för att utveckla kol, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Nu har ett internationellt forskarlag följt nästintill 700 barn med mild till medelsvår astma för att ta reda på hur sjukdomen påverkar lungfunktionen över tid.

Forskarna fann att 11 procent av barnen uppfyllde kriterierna för kol innan de fyllt 30 år. De kunde även se att 75 procent hade en försämrad lungfunktion redan i 20-årsåldern.

Samtliga barn var mellan 5 och 12 år gamla, och följdes tills de var minst 23 år. Deras lungfunktion testades årligen på sjukhus, däribland med spirometri. Den aktuella studien är en del av en större studie som har undersökt långtidseffekten av olika astmaläkemedel på barn.

Resultaten antyder att det kan gå att identifiera barn som har en hög risk för kronisk obstruktion av luftvägarna senare i livet, menar forskarna. Om det går att påverka deras sjukförlopp i ett sådant tidigt skede får dock framtida forskning utvisa, skriver de.

En svaghet är att studien är av observationstyp och det går inte att fastställa några orsakssamband utifrån resultaten.

Läs mer i abstract:

M. J McGeachie med flera. Patterns of Growth and Decline in Lung Function in Persistent Childhood Asthma. New England Journal of Medicine, publicerad online den 11 maj 2016. Doi: 10.1056/NEJMoa1513737

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev