Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Bättre att fimpa kvickt för varaktigt rökstopp

Publicerad: 18 mars 2016, 09:51

Ett särskilt stoppdatum var bästa metoden för att bli rökfri, enligt ny forskning.

Foto: Hayati Kayhan

Fler lyckades avstå från att röka under en månad om de slutade med cigaretterna tvärt i stället för att trappa ned, enligt en randomiserad studie i Annals of Internal Medicine.


Vilken metod som är effektivast när det gäller att sluta röka diskuteras fortfarande. Vissa föredrar ett särskilt stoppdatum, medan andra vill minska på antalet cigaretter gradvis under en längre period.

I den nya studien visade brittiska forskare att 49 procent av dem som slutade abrupt lyckades hålla sig ifrån rökningen under en månad. Motsvarande siffra var 39 procent för personer som i stället trappade ned på cigaretterna under en tvåveckorsperiod.

Mönstret var liknande på längre sikt. Efter sex månader var det fler av deltagarna med ett särskilt stoppdatum som fortfarande var rökfria, 22 procent. Detta jämfört med stegvis nedtrappning där siffran var lägre, 15,5 procent.

I studien undersöktes 697 vuxna individer som rökte minst 15 cigaretter om dagen. Hälften av deltagarna skulle upphöra med rökningen tvärt och resterande gradvis.

Samtliga individer kunde använda sig av nikotinplåster under studietiden. Gruppen som slutade att röka gradvis fick ta till fler hjälpmedel under de två veckorna, såsom nikotintuggummin eller nikotinnässpray. Båda grupperna fick även rådgivning av en sjuksköterska.

Även om resultatet visar på ett mer varaktigt rökstopp genom att sluta på en särskild dag ska man inte räkna bort gradvis nedtrappning helt och hållet, menar forskarna. Metoden kan vara användbar för mindre motiverade rökare som tycker det är omöjligt att sluta tvärt, skriver de.

Läs mer i abstract:

Nicola Lindson-Hawley med flera. Gradual Versus Abrupt Smoking Cessation: A Randomized, Controlled Noninferiority Trial. Annals of Internal Medicine, publicerad online 15 mars 2016. Doi: 10.7326/M14-2805

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev