Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Bayer hotas av miljonvite för reklam om nässpray

Publicerad: 21 oktober 2015, 13:03

Foto: Photos.com

Läkemedelsföretaget Bayer uppger i en stor reklamkampanj att nässprayen Nasonex rekommenderas av Läkemedelsverket. Det föll inte i god jord hos myndigheten som utfärdar ett miljonvite.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I reklamfilmen som visats på tv och Youtube blir en datoranimerad figur intervjuad av en reporter. Den animerade figuren säger till reportern:

– Vid måttliga till svåra besvär, alltså svårt att sova eller prestera normalt eller om symtomen är plågsamma så rekommenderar Läkemedelsverket i första hand en anti-inflammatorisk nässpray, till exempel Nasonex som minskar inflammationen och lindrar besvären.

Läkemedelsverket är skarpt kritiskt till uttalandet och har beslutat om ett förbud för Bayer att påstå att myndigheten rekommenderar företagets nässpray. Förbudet är förenat med ett löpande vite på 1 miljon kronor. Att vitet är löpandet innebär att det kan utdömas varje gång som förbudet överträds.

I beslutet påpekar Läkemedelsverket att myndigheten inte framhåller några specifika varumärken i den behandlingsrekommendation om allergisk rinit som reklamen syftar på.

Däremot säger rekommendationen att nasala glukokortikoider är förstahandsval vid långvariga besvär av nästäppa och Nasonex tillhör den läkemedelsgruppen. I sitt svar till Läkemedelsverket framhöll Bayer att ordet ”till exempel” gör att man inte säger att Läkemedelsverket särskilt rekommenderar Nasonex utan att sprayen är ett av flera alternativ.

Läkemedelsverket anser ändå att reklamen ger intryck av att myndigheten rekommenderar just Nasonex och att orden ”till exempel” inte neutraliserar det. Enligt myndigheten är det ”osakligt, obalanserat och vilseledande” att framställa det som att just Nasonex rekommenderas av Läkemedelsverket. Dessutom kan det, enligt beslutet, sägas kapitalisera på myndighetens renommé.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev