Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Luftvägarna

Betablockerare kopplas till fördelar vid lungsjukdom

Publicerad: 24 maj 2010, 20:01

Patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, som behandlades med betablockerare löpte lägre risk för förtida död än patienter utan behandlingen, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Läkemedel av typen betablockerare, som normalt används vid till exempel hjärtsvikt och högt blodtryck, ska användas med försiktighet hos patienter med KOL och andra obstruktiva lungsjukdomar. Orsaken är att läkemedlen kan leda till att luftrören dras samman, vilket kan förvärra lungsjukdomen.

Det är bakgrunden till en ny studie, gjord av holländska forskare vid universitetet i Utrecht. De analyserade data om 2 240 patienter med KOL som behandlades inom primärvården i Nederländerna.

Under en genomsnittlig uppföljningstid på 7,2 år hade 31 procent av studiedeltagarna dött och 47 procent hade haft minst en försämringsepisod i sjukdomen, så kallad exacerbation.

Bland de runt 30 procent av patienterna som behandlades med betablockerare var risken att avlida eller försämras lägre än bland dem som inte använde läkemedlen.

Riskminskningarna var 32 och 29 procent för att dö respektive drabbas av minst en försämringsepisod.

Dessa fördelar gällde oavsett om patienten var diagnostiserad med hjärt-kärlsjukdom eller inte. Men de var främst förknippade med så kallade hjärtselektiva betablockerare. När forskarna analyserade icke-hjärtselektiva betablockerare för sig såg de ingen signifikant mortalitetsminkning.

De efterlyser nu en randomiserade studie för att bekräfta fynden i sin undersökning.

Studien publiceras i dag, måndag den 24 maj, i tidskriften Archives of Internal Medicine, där den också kommenteras av två forskare vid University of British Columbia i Vancouver, Kanada.

Författarna till kommentaren skriver att fynden kan innebära nytt hopp för KOL-patienter. Men de påpekar samtidigt att resultaten möjligen kan förklaras av andra faktorer, som att friskare patienter i större utsträckning kan ha behandlats med betablockerare. De påpekar också att mekanismen för hur betablockerare skulle minska försämringsepisoder är oklar.

Läs abstract till studien:

Archives of Internal Medicine 2010; 170: 880–887

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev