Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Luftvägarna

Blodprov visar om barnet föds för tidigt

Publicerad: 23 juli 2012, 13:50

Forskare i Göteborg har utvecklat ett test som varnar om vilka mammor som kommer att föda för tidigt.


Uppdaterad 24 juli.

Kvinnor som får värkar före vecka 37 brukar läggas in på sjukhus. Men i sju fall av tio är det onödigt, eftersom barnet ändå väntar till den rätta tiden.

Nu har forskare vid Sahlgrenska akademin utvecklat ett test som kan förutse vilka som kommer att föda inom sju dagar. Det bygger på ett nytt blodprov som mäter två proteiner i kvinnans blod och kombineras med den redan utvecklade undersökningen där man  mäter livmoderhalsens längd med ultraljud.

– För att hinna ge kvinnan kortison, vilket påskyndar fostrets lungmognad, är det praxis att fördröja förlossningen ett par dagar med hjälp av värkhämmande behandling. Att kunna förutsäga om en kvinna som inkommer till sjukhuset med tidiga värkar verkligen kommer att föda för tidigt, och om hon därmed behöver uppföljning och eventuell behandling, är därför mycket viktigt, säger Panagiotis Tsiartas, forskare vid Sahlgrenska akademin och specialistläkare vid Kvinnokliniken SU/Östra, i ett pressmeddelande.

Testet är träffsäkert till 75-80 procent men ytterligare studier behövs innan metoden kan användas.

Forskningen bygger på studier av 142 gravida kvinnor som sökte vård för tidiga värkar utan vattenavgång.Artikeln Prediction of spontaneous preterm delivery in women with threatened preterm labour: a prospective cohort study of multiple proteins in maternal serum publiceras i British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev